Ha van ital, aminek a fogyasztása szertartásszerű, akkor az a tequila. Só, citrom, kortyolás, apró mozdulatok, hatalmas élvezet, ez a tequila.
A rituálék régen és most
A rituálék és szertartások ősidők óta az emberi élet részét képezik. Az emberiség hajnalán sokkal több mindennek volt rituáléja, még az étkezések is szertartásszerűen zajlottak.
Ez leginkább annak köszönhető, hogy nem úgy működtek a dolgok, hogy az ember bement a boltba és levette kedvenc termékét, hanem minden egyes falatért keményen megdolgoztak.
Jellemzően egy egész napot végigdolgoztak az esti vacsoráért. Az egész napos élelemgyűjtés kimerítő volt, ráadásul nem túlzás azt mondani, hogy életveszélyes is, hiszen egy nagyobb állat levadászása nem kis kockázatokkal járt.
Érthető tehát, hogy minden este megadták a módját az étkezésnek, és egyfajta ünnepként tekintettek rá, a vacsora elfogyasztása pedig szertartásszerűen a tábortűznél zajlott, ahol nem csak ettek, hanem táncoltak és énekeltek is. A 21. századi emberben is él egy ősi ösztön, ami a rituálékat vonzóvá varázsolja. A mi életünkben is vannak rituálék, némelyik kisebb, némelyik pedig nagyobb felhajtással jár. A reggeli kávé vagy tea elfogyasztása, az edzés vagy éppen egy koccintással egybekötött baráti összejövetel egyaránt lehet rituálé.
Amennyiben szeretnéd megosztani a tequila fogyasztásának élményét a barátaiddal, akkor érdemes megnézned a Prémium Italnagykereskedés Online tequila kínálatát.
A rituális tequila
Kevés olyan ital van, amit annyira jellegzetesen egyedi módon fogyasztanánk, mint a tequilát. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon honnan ered ez. A válasz nagyon egyszerű, ugyanis a tequilák régebben annyira rossz minőségűek és ízűek voltak, hogy önmagukban szinte lehetetlen volt fogyasztani, ezért kellett valami, ami kicsit kellemesebbé teszi, mert kidobni azért mégsem akarták.
Az italok feljavítása különböző fűszerekkel nem egyedi eset, azonban a tequila az egyetlen, amit nem főzés vagy párolás közben fűszereztek minőségjavítás céljából, hanem konkrétan a fogyasztás előtt.
Önmagában is iható
Napjainkra szerencsére már rengeteget fejlődött a szeszipar és a szeszfőzés, rengeteg minőségi követelménynek kell megfelelni, a fogyasztói nyomás is óriási, ráadásul a konkurencia is hatalmas, ezért nem teheti meg egyetlen főzde sem, hogy olyan silány minőségű italt készítsen, amit valamilyen praktikával utólagosan kell feljavítani.
Ennek köszönhetően a mai tequilák már önmagukban is fogyaszthatók, el lehet hagyni a sót és a citromot, de az igazság az, hogy ezek elhagyásával lemondunk az ital különleges, szertartásos jellegéről is. Apró érdekesség, de a tequilából létezik ezüst és arany változat is, ezt sokan biztosan eddig is tudták, de lehet, hogy néhány olvasó számára újdonságként hatott.