Egyéb kategória

Eddz, hogy jobb legyen a párkapcsolatod!

Tudományosan is kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. Elősegíti ugyanis a hangulatjavító szerotonin, valamint a fájdalomcsillapító és általános jó érzést okozó endorfinok felszabadulását az agyban. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, az vonzza az embereket, ha pedig már kapcsolatban élünk, akkor kiegyensúlyozottan könnyebb fenntartani a harmóniát. Kell ennél több? Eddz érte!

vous - 2021.05.20.
Eddz, hogy jobb legyen a párkapcsolatod!

A rendszeres testmozgás hatására légzőszervi, kiválasztó-rendszeri, hormonális és idegrendszeri változás is bekövetkezik. Az agy endorfin hormont (ópiumszerű anyag) szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki. Ez az érzés a testmozgás abbahagyását követően még egy ideig – akár órákig is – megmarad, aminek köszönhetően nemcsak boldogabbaknak érezhetjük magunkat, hanem fájdalom és fáradtságcsökkentő hatással is bír.

Kiváló alkalom tehát edzés utánra időzíteni a barátunkkal, házastársunkkal való találkozást. Az endorfinok további pozitív tulajdonsága, hogy a szorongásos tüneteket is mérsékelni tudják. A hosszabb időn át, rendszeresen végzett testmozgás a lelki egészségünkre is pozitív hatással van: önértékelésünk javul, önbizalmunk erősödik.

Egy kapcsolatban vannak hullámvölgyek, nehézségek. Van, amikor az egyik fél hangulata a „padló alatt” van, ilyenkor természetes, hogy a másik igyekszik segíteni, átlendíteni a nehéz helyzeten. Azonban, ha a krízis hosszabb időn keresztül is fennáll, az már megterhelő lehet mindkettőjük számára, arról nem is beszélve, ha gyerekek is vannak a családban, hisz a finom antennáik azonnal veszik, ha felborult a harmónia.

Az edzés kiváló „gyógyszer”, mellékhatások nélkül, ráadásul akár ingyen is végezhető. Azonnal javítja hangulatunkat, segíti a stressz leküzdését, csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit. Ráadásul párban is kiválóan űzhető. A rendszeres, közepes intenzitású aerob edzés bizonyítottan jó hatással van mindkét nemben a libidóra és a szexuális teljesítményre.

Aki próbálta, tudja milyen boldogságérzetet ad a testmozgás. A rendszeresen sportolók magabiztosabbak, könnyebben alakítanak ki baráti kapcsolatokat, külsejükkel elégedettebbek szemben a fizikai aktivitást kerülő társaikkal.

A rendszeres testmozgás további kedvező hatásai: növeli a kitartást, a magunkba vetett hitet, az önbizalmat, csoportban végezve csökkenti az elszigetelődést, gyorsítja a reagálást a külső változásokra, természetben végezve még nagyobb felfrissülést okoz, rendszert visz a mindennapokba, a szellemi teljesítményt is javítja, a mozgás során izmaink kellemes elfáradása elősegíti a nyugodt alvást, a gyerekeknél levezeti a „felesleges energiát”, fejleszti a koordinációt, és közösségformáló szerepe van.

A legszebb benne, hogy bármilyen életkorban el lehet kezdeni vagy újra folytani. Akár most is!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.