Sokan el sem tudjuk képzelni a munkanapokat a koffein üdítő hatása nélkül. De vajon tisztában vagy azzal, hogy milyen mennyiségben segít a koffein? Hány csésze kávé elfogyasztása után haragszik meg rád a szervezeted? Milyen hatással van a szívedre, agyi vérellátottságodra és emésztőrendszered működésére? És egyáltalán mitől lesz hatása az elfogyasztott finomságnak, mikor és hogyan igyunk kávét ha fel akarjuk dobni magunkat?
A koffein egy metil-xantin alkaloid,ami olyan különféle növényekben (ill. részeikben) található meg, mint a kávé- és kakaóbabok, tealevelek, guarana bogyók és a kóla dió. Adják üdítőitalokhoz, valamint vényköteles és recept nélkül kapható gyógyszerekhez is.
Lényegében az agy és a központi idegrendszer stimulálásával működik, gátolja a fáradást és segíti az ébren maradást.
A koffein gyorsan felszívódik a belekből és jut be a vérkeringésbe, nagyjából 20 perc alatt, majd a fogyasztás után 1 órával fejti ki maximális hatását. Innen a májba jut, ahol összetevőire bontódik és kifejti hatását a különböző szervekre. Leginkább az agyra hat, mégpedig úgy, hogy blokkolja az adenozin hatását, amely egy agyat nyugtató és fáradást okozó neurotranszmitter. Normál esetben az adenozin szintje fokozatosan emelkedik a nap során, hogy estére elálmosodj és könnyen elaludj.
A koffein funkciói közé tartozik, hogy megemeli az adrenalin szintet és a dopamin, valamint norepinefrin aktivitását is az agyban. Így eredményez állandó készültséget, figyelmet, összpontosítást. Sokan együtt fogyasztják a koffeint taurinnal, aminek a hatásával együtt remekül javítja a fizikai és mentális teljesítményt. A taurin segíti a glükóz áramlását az izmokhoz, valamint segíti a fehérje beépülését, vagyis az izomtömeg növekedését.
Egyes élelmiszerek és gyógyszerek átlagos koffeintartalma:
Átlagos adag Koffeintartalom
eszpresszó kávé 1 csésze 50-200 mg
forrázott kávé 2 dl 90-180 mg
koffeinmentes kávé 2 dl vagy egy csésze 0-14 mg
kóla 1 dl ~10 mg
Quarelin 1 tabletta 60 mg
koffeintabletta 1 tabletta 100 mg
energiaital 250 ml 80 mg
tejcsokoládé fél tábla (5 dkg) ~10 mg
étcsokoládé, fél tábla (5 dkg) 25-30 mg
Figyelem!
Kimutatták, hogy a lassú koffeinbontóknak nagyobb kockázata van szívinfarktusra, mint azoknak, akik gyorsabban hatástalanítják a koffeint. Így 36%-kal növelik szívinfarktus-kockázatukat, ha 2-3 csésze kávét fogyasztanak naponta, és 64%-kal, ha naponta 4 vagy annál több csészével isznak. Ennél még erőteljesebb a hatás az 50 évesnél fiatalabbak körében. Egy másik tanulmány szerint a koffeint fogyasztó lassú bontó nők fogamzóképessége gyengébb, és körükben valamivel nagyobb a vetélés esélye is. Ezzel ellentétben a gyors bontókra napi 2-3 csésze kávé még némi jótékony hatással is van, és akár 4 csészével is ihatnak naponta anélkül, hogy növelnék az infarktus kockázatát.