Egyéb kategória

Kevesebbet ennél? Íme, tizenegy tipp hozzá!

Kisebb tányér, hosszabb rágás, apróságoknak tűnnek, de mind hozzájárul a kalória bevitel csökkentéséhez. Kevesebbet enni könnyebb, mint gondolnád! Íme, tizenegy tipp a lemondás nélküli fogyáshoz!

vous - 2020.10.24.
Kevesebbet ennél? Íme, tizenegy tipp hozzá!

1. Rágás

A fogaink olyanok, mintha beépített kalóriabevitelt csökkentő eszközök lennének, csak megfelelően kell alkalmazni őket: rágjunk alaposan! Már a szánkban megkezdődik az emésztés és egyes tápanyagok felszívódása. Ez abból a szempontból nagyon fontos, hogy így a cukor és zsírmolekulák gyorsabban kerülnek a véráramba, és korábban kapja az agyunk az „elég volt, tele vagyok” jelzést, mint ha a gyomorból szívódnának fel az anyagok. Az optimális, ha egy falatot harmincszor rágunk meg!

2. Aludjunk sokat!

alvás

alvás
Forrás:
Unsplash

Aki nyolc órát alszik, kevesebb kalóriát éget el, mint aki csak ötöt! Tévedés! A kialvatlanok kevesebb kalóriát égetnek el, mint azok társaik, akik jól és eleget alszanak. Az ok egyszerű, aki keveset alszik és fáradt, kevesebbet is mozog. Sőt, egyes tanulmányok szerint, akik nem alszanak eleget, éhesebbek is, mint a kipihent társaik, így többet esznek. A hét-nyolc órás pihentető alvás duplán megtérül: stabillá teszi az idegrendszerünket és megóv a stressz okozta „éhségtől”.

3. Spórolj napi háromszázötven kalóriát!

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, ez pedig az étkezésnél is igaz. Sok esetben a felesleges kalóriák bevitelét a megszokás okozza: a croissant munkába menet, a tejeskávé a sarki kávézóban és így tovább. Segít, ha kipróbáljuk, hogy az ebédhez kevésbé illik-e, ront-e az összképen, ha kóla helyett vizet iszunk. Mindenképpen kell a csoki is utána? Íme, néhány adat segítségképpen!

forraltbor (0,25 liter): 262 kalória
nagy Caffe Latte: 170 kalória
croissant: 180 kalória
kóla (0,5 liter): 210 kalória
Snickers: 242 kalória
chips (50 gramm): 278 kalória
pizzaszelet: 230 kalória
nagy brownie: 363 kalória

4. Igyunk rendesen!

Citromos víz

Citromos víz
Forrás:
Depositphotos

Igen, eljutunk megint oda, hogy a víz és a tea a legjobb ital! Az ok, hogy az előre gyártott italokban, elsősorban az üdítőkben lévő kalóriák az elhízások komoly okozói. A fenti táblázatban is látszik, hogy elképesztő, mennyire hizlal a kóla, de a többi üdítő is hasonló hatással bír!

5. Lélegezzünk mélyeket!

Ahogy kutatások is bizonyítják, a stressz aláássa az önkontrollt. Gyorsan megszokja szervezetünk, hogy kiélezett helyzetben egy csokit megeszünk megnyugvásképpen, és vigyázat, ez a pavlovi reflex nem tesz jót a súlyunknak. Helyette tanuljunk meg mélyeket lélegezni stresszes helyzetben! Válasszuk ezt a módszert: belégzéskor számoljunk el háromig, tartsuk bent a levegőt egy rövid ideig, majd a kilégzéskor hatig jussunk el a számolásban. Érdemes mindezt ötször megismételni.

A cikk folytatását a Sport4you.hu oldalán lelitek!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.