Legyen szó akár ráérős reggelizésekről, kiadós vacsorákról vagy főzelékfeltétekről, a tojás mindig jó ötlet. Főleg mivel készíthetjük lágyan is, keményen is, vagy valahol a kettő között… De meddig és hogyan főzzük a tojást, ha tökéletes végeredményre vágyunk?
Bár a tojásfőzés az egyik legegyszerűbb konyhai műveletnek tűnhet, mégis van pár hiba, amelyekbe még a leggyakorlottabbak is újból és újból belefutnak. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy a már forrásban lévő vízbe pottyantjuk bele a tojásokat, pedig ehelyett érdemes a tojással együtt közepes lángon felforralni a vizet, így a tojás héja nem törik meg, és nem kell attól félnünk, hogy kifolyik a „tartalom”.
A lágytojás
Ha igazán lágy és folyós tojást készítenénk, a forrástól számított két percig főzzük őket. Arra vigyázzunk, hogy ennél előbb sose vegyük ki őket, a nem megfőtt tojás ugyanis gyomorrontáshoz, rosszabb esetben szalmonellához is vezethet…