Előfordult már veletek olyan, hogy egy ízletes vacsora után jól éreztétek magatokat, majd néhány perccel később szinte a semmiből iszonyú fejfájás tört rátok? A táplálkozás utáni fejfájás nem egyedi dolog, és számos oka lehet, amikre mind létezik megoldás.
vous - 2020.12.09.
A fejfájásnak számtalan típusa létezik, de a legrosszabb, amikor a legváratlanabb pillanatban tör rátok. Ilyen az evés utáni fejfájás is, aminek hátterében több különböző kulináris bűnös állhat a Women’s Health szerint.
Íme néhány ok, amiért evés után fájhat a fejetek:
- Túl sok cukor: ha túl sok cukortartalmú ételt ettetek, az hirtelen megemelheti a vércukorszintet, ami aztán hirtelen le is esik. Ez alacsony vércukorszintet eredményezhet, ami szédülést vagy fejfájást is okozhat.
- Túl sok só: a nátrium felesleg növeli a vér mennyiségét, ami több helyet foglal el az erekben. Az erek kitágulnak, hogy befogadják az extra vérmennyiséget, ami fejfájást okozhat.
- Migrént kiváltó ételek: a migrént kiválthatja a tyramin nevű aminosav, amit tartalmaznak például az erjesztett sajtok vagy a vörösbor. A kémiai tartósítószerekkel, például nitrátokkal, szulfitokkal felturbózott élelmiszerek is növelhetik a migrén kialakulásának esélyét.
- Ételintolerancia: ha glutén vagy laktóz érzékenyek vagytok, és glutén tartalmú ételeket, tejtermékeket fogyasztotok, az is kiválthat fejfájást.
Ahhoz, hogy megtaláljátok a bűnöst, jegyezzétek fel, hogy milyen ételeket ettetek a fejfájás előtt, és konzultáljatok orvosotokkal.