Egyéb kategória

Kiderült, miért fájhat a fejetek evés után

Előfordult már veletek olyan, hogy egy ízletes vacsora után jól éreztétek magatokat, majd néhány perccel később szinte a semmiből iszonyú fejfájás tört rátok? A táplálkozás utáni fejfájás nem egyedi dolog, és számos oka lehet, amikre mind létezik megoldás.

vous - 2020.12.09.
Kiderült, miért fájhat a fejetek evés után

A fejfájásnak számtalan típusa létezik, de a legrosszabb, amikor a legváratlanabb pillanatban tör rátok. Ilyen az evés utáni fejfájás is, aminek hátterében több különböző kulináris bűnös állhat a Women’s Health szerint.

Íme néhány ok, amiért evés után fájhat a fejetek:

  • Túl sok cukor: ha túl sok cukortartalmú ételt ettetek, az hirtelen megemelheti a vércukorszintet, ami aztán hirtelen le is esik. Ez alacsony vércukorszintet eredményezhet, ami szédülést vagy fejfájást is okozhat.
  • Túl sok só: a nátrium felesleg növeli a vér mennyiségét, ami több helyet foglal el az erekben. Az erek kitágulnak, hogy befogadják az extra vérmennyiséget, ami fejfájást okozhat.
  • Migrént kiváltó ételek: a migrént kiválthatja a tyramin nevű aminosav, amit tartalmaznak például az erjesztett sajtok vagy a vörösbor. A kémiai tartósítószerekkel, például nitrátokkal, szulfitokkal felturbózott élelmiszerek is növelhetik a migrén kialakulásának esélyét.
  • Ételintolerancia: ha glutén vagy laktóz érzékenyek vagytok, és glutén tartalmú ételeket, tejtermékeket fogyasztotok, az is kiválthat fejfájást.

Ahhoz, hogy megtaláljátok a bűnöst, jegyezzétek fel, hogy milyen ételeket ettetek a fejfájás előtt, és konzultáljatok orvosotokkal.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!