Egyéb kategória

Lassú az anyagcseréd?

Egyre lassuló anyagcsere, örökös fáradtság, sőt vérszegénység is jelezheti, hogy az egyik legfontosabb mikroelem nincs elegendő mennyiségben jelen a szervezetben.

vous - 2019.07.04.
Lassú az anyagcseréd?

Fontos tudni, hogy a szelénhiány az egyébként egészséges szervezet számára is okozhat problémákat, különösen, ha a hiány hosszú ideig tart. Ezt a legtöbbször egyoldalú diétákkal tudjuk előidézni magunknak. A fehérjék kizárása az étrendből például vezethet szelénhiányhoz – már csak ezért sem ajánlott az egyoldalú, monodiéták bevállalása, mert lehet a kilók lejjebb szaladnak ugyan, cserébe súlyos, akár hosszú ideig tartó vagy nehezen visszafordítható állapotot idézhetünk elő, mert a szervezet nem állítja elő, azt külső forrásokból kell bevinni.

szelén hiány ellen tenger gyümölcsei

szelén hiány ellen tenger gyümölcsei
Forrás:
iStock

Mit okozhat a szelénhiány?

Az egész immunrendszer megsínyli, de hatással van a termékenységre, az anyagcserére is valamint sejtszinten okoz károsodásokat: a sejtek ellenállása drasztikusan csökken a DNS károsodásokkal szemben.

Arról sokszor szó esik, hogy Magyarország jódban szegény ország, pedig az igazság az, hogy szelénből se állunk jobban. Márpedig a szelénszintre kifejezetten figyelni kellene, ha szeretnénk egészségünket megőrizni vagy visszaszerezni.

Mint minden mikroelemnél vagy vitaminnál, a szelénnél is fontos, hogy elsősorban természetes forrásokból vigyük be a szervezetbe, ezért együnk gyakran: tejterméket, túrót, sajtot is, belsőségeket, dióféléket, növényi csírákat, búzakorpát, zabpehlyhet, tenger gyümölcseit, barna rizst, tojást.

Azért is fontos, hogy eredendően TERMÉSZETES forrásokat válasszunk, mert a szelén olyan mikroelem, ahol nagyon kicsi a szükséges mennyiség és a már TÚL SOK szelén bevitele a szervezetbe.

Egyébként, ha szelénhiányra gyanakszol, akkor az a legjobb, ha orvoshoz fordulsz és az általa ajánlott mennyiséget fogyasztod el, az orvos által diktált formában.

.

Ajánlott cikkek