Egyéb kategória

Sose tudhatod, neked mikor lesz szükséged vérre

Neked vagy valakinek, akit szeretsz…. és aligha van ijesztőbb gondolat annál, hogy például egy veszélyes vagy nehéz műtétet azért kell elhalasztani, mert nincs elég vér vagy vérkészítmény.

vous - 2019.05.27.
Sose tudhatod, neked mikor lesz szükséged vérre

Amíg ez nem érint téged, ezek a gondolatok és események megfoghatatlan távolságokban vannak, nehéz érintettség nélkül felelősséggel viszonyulni a véradás témájához. Más egyszerűen csak viszolyog a vértől, a tűtől, de még a gondolattól is, hogy úgy kerüljön bármilyen módon kapcsolatba az egészségüggyel, hogy neki (éppen) nincs baja.

blood-collection-1949486_1920

blood-collection-1949486_1920
Forrás:
pixabay

Pedig lehet. Nincs erre ellenszer, bármelyikünkkel, bármelyik pillanatban történhet baleset. Az élet veszélyes és szeszélyes. Ma más, holnap akár mi, te én, mindannyian válhatunk egy baleset vagy betegség áldozataivá.

Vérre, elegendő vérre és vérkészítményre szüksége van az egészségügynek és a szükséges mennyiséget csak és kizárólag mi, a hazánkban, ebben a társdalomban élők adományozásából lehet biztosítani.

Mire készülj?

Vért adni a lehető legegyszerűbb dolog, de azért érdemes tudni, hogy a rendszeresen meghirdetett véradó alkalmakon kívül van mód arra is, hogy magad, egy neked alkalmas időpontban bejelentkezz véradásra. Az ország több pontján is van véradó állomás. Ezek helyszínét és a szükséges infókat az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján találhatod meg .

Ezekre ügyelj:

  • A véradást megelőző napon egyél, igyál megfelelően. Sokat. A folyadékbevitel a legfontosabb. A véradást megelőző két órában legalább másfél liter tiszta folyadékot vigyél be (csak semmi alkohol….. a víz a legjobb). Kapsz ugyan a helyszínen is ásványvizet és némi táplálékot (például csokis nápolyit), de azért legyen nálad is pár falat és víz.
  • Az előzetes időpont egyeztetés után fontos, hogy a megjelölt időpontra érkezz. Ez nem csupán udvariasság. A Vérellátó Szolgálat munkatársai erejüket megfeszítve próbálnak helyt állni, a pontossággal a munkájukat segítjük elő.
  • Legyen nálad a TAJ kártyád (az európai is jó), a személyi igazolványod valamint a lakcímkártyád.
  • Ha véradónak jelentkezel, fontos, hogy az adott időpontban (is) egészséges legyél, de az eseményt megelőzően is elengedhetetlen az egészséges háttér – ezt fel fogják egy kérdőívvel térképezni, készülj rá. Idézd fel magadban, mikor voltál utoljára beteg, milyen gyógyszereket szedsz vagy szedtél az elmúlt években, hónapokban, hetekben. Minden gyógyszer fontos, a legenyhébb altató vagy fájdalomcsillapító is. Ne te döntsd el, hogy az para vagy nem para, az általános tájékoztatón feltüntette gyógyszerlista felett is lehet olyan gyógyszer, amit szedsz, de még nem került fel az aktuális tiltólistára. Jelezd, hogy a szakemberek tudjanak dönteni ebben a kérdésben – csak képzeld el, hogy a be nem vallott gyógyszerrel teli véredet egy kismama kapja meg. Bár nagyon alapos a vér bevizsgálása, egyszerűen lehetetlen minden hatóanyagra  leszűrni.
  • Ismerned kell a saját szervezeted és azokat a betegségeket, amelyekkel megküzdöttél vagy éppen küzdened kell.
  • Azt is idézd fel magadban, hogy az elmúlt hónapokban hova utaztál? Voltál esetleg olyan helyen, országban, amely jelentős egészségügyi kockázattal járt. (Valamilyen egzotikus ország például).
  • Szexuális szokásaid, partnerválasztásaid is jelenthetnek kockázatot. A kérdőív kitér ennek feltérképezésére. Nincs számodra kockázata annak, ha őszinte vagy – cserébe a véred vizsgálata után kaphatsz egy megnyugtató eredményt arról, hogy egészséges vagy. Vagy extrém esetben jelzik, hogy baj van. Akkor viszont véradástól függetlenül baj van és az a jó, ha ez kiderül és szembe tudsz nézni az állpottal.
  • Az is előfordulhat, hogy az ujjbegyből vett vér alapján (ahol a vércsoportodat és a hemoglobin szintet állapítják meg), elutasítják felajánlásodat. Ennek oka a hemoglobin szint alacsony értéke. Ez azonban ne szegje kedved, mert a hemoglobin szint életmódváltással és táplálkozással nagyon szépen emelhető. Különösen akkor reményteli a dolog, ha az érték csak minimális mértékben tér el az elvárt szinttől. Egyébként nőknél akár egy aktuálisan zajló menstruációs ciklus is alacsonyabb értéket mutat, szóval, ha véradónak jelentkezel, akkor ne a menstruáció idejére szervezd le a véradásodat, különösen akkor ügyelj erre, ha tudod, hogy volt már gondod a vérszegénységgel.

A cékla, a lila, bordó színű gyümölcsök, zöldségek szépen tudnak javítani a hemoglobin szinteden – ha belefutottál az elutasításba, akkor kezdd el átállítani a táplálkozásodat vasban gazdag forrásokra. Ez NEM csak a véradás miatt lesz hasznos, de számos egészségügyi kockázatot kiiktathatsz ezzel.

Az általános véradáson túl lehetőséged van IRÁNYÍTOTT véradásra is. Ilyenkor tudnod kell annak a betegnek az adatait (név, taj szám, vércsoport, annak az intézménynek a neve, címe, sőt az osztálynak a neve is szükséges, ahol őt kezelik vagy műtik). Egy nyilatkozati űrlapon jelzed a szándékot, de ez nem jelenti  feltétlenül azt, hogy pont a te véredet kapja meg (hisszen nem biztos, stimmel a vércsoport), de ebben az esetben te donorként támogattad meg a rendszert és erre nincs jobb szó: de „becserélik”  (átcsoportosítják) az általad adományozott vért a számára megfelelővel. De ha megegyező a vér – például a ritka vércsoportok esetén, amikor nagyobb az esélye ennek családon belül, akkor megnyugtató lehet a tudat a betegnek, hogy pont tőled vagy más családtagtól, rokontól érkezett a véradomány. 

Jön a nyár, és egész évben ebben az évszakban legnagyobb probléma a szükséges vérmennyiség "begyűjtése". Jelentkezz még ma. Ments meg egy életet.

Ajánlott cikkek