A téli reggelik kedvence, a citrusok legizgalmasabbja a grépfrút, mert nemcsak savanykás, hanem édes is és kellemesen kesernyés: mindehhez a citrusfélék között – bár nehéz rangsorolni – a legegészségesebb is.
Az összes gyümölcs között a grépfrút tartalmazza a legtöbb C-vitamint: egyetlen gyümölcsben benne van a teljes napi ajánlott bevitel. A C-vitamin erős gyulladásgátló hatású antioxidáns, jótékonyan hat a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, de javítja a hangulatot, a memóriát és a koncentrációt is. Ráadásul bioflavonoidokban is gazdag, amelyek támogatják a C-vitamin hatását.
A grépfrút lehet fehér – vagyis sárgás –, rózsaszín és vörös húsú is, a szín a fajtának köszönhető, és semmi köze a gyümölcs érettségéhez vagy édességéhez. Nagyon alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, miközben rendkívül magas a rost- és víztartalma, így diétába is tökéletesen beilleszthető.
A grépfrút további egészséges hatásairól a cookta.hu oldalán olvashattok.