Egyéb kategória

Hogyan futhatok fájdalom nélkül?

Nem akarom mindjárt elvenni a kedved, de minden futó találkozik fájdalommal, ez edzés közben és után a sportág velejárója – persze, nem feltétlenül az!

vous - 2019.02.04.
Hogyan futhatok fájdalom nélkül?

A fájdalom többféle jelentéssel bír.

Ha csak jelez a szervezet, többnyire azt jelzi, hogy ez vagy az a terület gyenge és erősítésre szorul, vagy éppen akkor erősödik. De jelezheti azt is, hogy helytelen vagy szokatlan a mozgás jellege. Ilyenek az izomfájások, a szalaghúzódások, a csonthártya izgalmak. Jó hír, hogy ezek mind „kezelhetőek”.

De mit kezdjünk az állandóra bekuckózott fájdalmakkal?

Közéjük tartozik mások mellett a lúdtalp, a rossz tartásból eredő hátfájás, a porckorongsérv vagy a porckopás. Hogyan lehet őket kirúgni, vagy legalább rávenni, hogy húzódjanak a sarokba, és ne foglalják el a szoba közepét? Mit tehetünk, ha már kialakult egy sérülésünk, és nem vagyunk hajlandóak lemondani kedvenc hobbinkról, a futásról…

Kezdjük két alapvető szabállyal, amelyek betartása nélkül ragyogóan kínozhatjuk magunkat, majd fájdalmainkkal küszködve bosszankodva okolhatjuk a kudarcért kitartásunkat, pedig „ő” nem is tehet semmiről. Szóval mit is kell mindenképpen betartani, hogy ne fájjon?

1. A helyes mozgás elsajátítása.

Nem illik ilyenkor felszisszenni, hogy: na persze, hiszen futni mindenki tud! Sajnos nem. A futóstílusán még az olimpiai bajnok maratonfutó is rendszeresen csiszol, a rosszul rögződött mozdulatokat egy kezdőnek komoly munka kijavítani. Kérjük ehhez szakember segítségét, megéri! Remélem, nem vettem el a kedved mindjárt. A futás tényleg az egyik legegyszerűbb sport, de ha hibásan csinálod, amellett, hogy rengeteg jót teszel magaddal, bizony nagyobb terhelést adsz a csontvázadnak, aminek idővel komoly következményei lehetnek. Szóval, fussunk tovább?

A cikk itt nem ért véget. Kattintsatok ide a folytatásért >>>

Ajánlott cikkek