Egyéb kategória

A reflux is népbetegség?

Manapság már szinte nincs olyan család, amelyikben ne fordulna elő legalább egy refluxszal küzdő rokon. De vajon tényleg népbetegségnek számít?

vous - 2018.12.22.
A reflux is népbetegség?

Nagyjából minden második ember érez olykor gyomorégést, ám a reflux ennél sokkal kellemetlenebb, mivel ilyenkor a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik. Ez főként azért fájdalmas, mert a nyelőcső nem rendelkezik a gyomorra jellemző erős védőréteggel, s így begyulladhat, sőt fel is maródhat az érzékeny szövet. A problémát az okozza legtöbbször, hogy a nyelőcső alsó része nem zár rendesen, a mozgásszegény életmód, a dohányzás pedig csak rátesz egy lapáttal a problémára.

Tünetek

Gyakori tünete a kellemetlen, savas szájíz, az égő érzés, sőt a szegycsont mögött jelentkező fájdalom. Gyanakodhatunk refluxra továbbá, ha régóta köhögünk már, elhúzódik a rekedtségünk, esetleg huzamosabb ideje garat-, gégegyulladásunk van. A gyomorsav – amennyiben a szájüregbe kerül – hozzájárulhat fogszuvasodás kialakulásához is.

Nézzétek meg mi a kezelése!

Forrás:
pixabay.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.