Az ünnepek alkalmával a legtöbb háztartásban legalább dupla annyi étel készül, mint amennyi elfogy. Előételek, többféle főétel és desszertek sokasága alatt roskadozik az ünnepi asztal, amiket a család és a vendégsereg sokszor nem tud elpusztítani. Ilyenkor még több elpazarolt étel végzi a szemetesben, mint az év többi részében, pedig egyszerű megoldásokkal könnyen helyrehozhatnátok a problémát.
Az Egyesült Államok Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a gazdag országok évente annyi élelmiszert pazarolnak el, mint a Szubszaharai Afrika teljes nettó élelmiszertermelése – írja az EcoWatch.
Az élelmiszer-hulladék kialakulásában a kereskedelmi oldal is nagy szerepet játszik, de otthonotokban is nagyobb figyelmet fordíthattok a problémára.
A közelgő ünnepek például kiváló alkalmat adnak arra, hogy ezúttal gondosan megtervezzétek a menüt, és ne essetek túlzásokba. Egy dolog ugyanis a különleges, vagy hagyományos ünnepi menü elkészítése, és egy másik dolog, ha a mennyiséggel túllőtök a célon.
Arra az esetre is van megoldás, ha túl sok ételmaradék maradt a hűtőben.