Egyéb kategória

Ne dobjátok ki a kifeküdt matracokat, inkább használjátok fel újra!

Tudtátok, hogy közel 8000 matrac landol a szeméttelepeken naponta? Pedig a matracok különböző anyagok kombinációjából épülnek fel, így ha részeire szeditek az elhasználódott matracotokat, újra fel is használhatjátok. Kevesebb szemét, kevesebb nehezen lebomló hulladék, több lakásdekorációs kellék.

vous - 2018.10.27.
Ne dobjátok ki a kifeküdt matracokat, inkább használjátok fel újra!

Az Eco News Network szerint a kifeküdt, szemétbe szánt matracaitokat ahelyett, hogy a szeméttelepre vinnétek, inkább szedjétek elemeire.

A matrac alábbi újrahasznosítható részeit kár lenne kidobnotok!

  • Acél: vannak olyan típusú matracok, melyek akár 25 kg acélt is tartalmazhatnak. 25 kiló hasznos anyag! Az acélból fémmegmunkálás után autóalkatrészek, tetőfedő anyagok és építőanyagok is készíthetőek.
  • Habszivacs és memóriahab: felhasználhatjátok a szőnyegek alá vékony alátétként, az autósülésekhez, párnák kitöméséhez.
  • Szövet: a matrac borítását mossátok ki, vágjátok a kívánt méretre, és készítsetek belőle díszpárnahuzatot, vagy bármilyen más textilbevonatot, amire szükségetek van.
  • Fa: bár a matracnak nincs fa kerete, de az ágyatoknak igen. Ha megszabadulnátok a régi, tönkrement ágykerettől, ágyrácstól, aprítsátok fel, és használjátok fel újra például a kertben a virágágyásokhoz.

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek