Egyéb kategória

Ilyen előnyökkel jár, ha csökkentitek a húsfogyasztást, és növelitek a növényi alapú ételek fogyasztását

A vegán életmód az egészségeteknek, és a bolygó egészségének egyaránt jót tesz. Már azzal is tehettek önmagatok és a Föld védelméért, ha hetente tartotok egy-egy húsmentes napot, és kipróbáljátok a tápanyagokban gazdag növényi alapú ételeket.

vous - 2018.11.05.
Ilyen előnyökkel jár, ha csökkentitek a húsfogyasztást, és növelitek a növényi alapú ételek fogyasztását

November 1-jén tartották világszerte a Vegán Világnapot, melynek kapcsán az Eco-Age összegyűjtötte, milyen előnyökkel jár a vegán életmód. A vegán társadalom a vegán életmódot a következőképpen határozza meg: olyan életmód, amely a lehető legnagyobb mértékben és gyakorlatilag is kizárja az állatok kizsákmányolásának és az állatokkal való kegyetlenségnek minden formáját az étellel, ruházattal vagy bármilyen más céllal kapcsolatban. A vegán étrend ezért teljesen növényi alapú, elkerülve az állati eredetű élelmiszereket, beleértve a húsokat, halakat, tenger gyümölcseit, tejtermékeket, tojást és mézet.

Íme néhány fontosabb előnye annak, ha a növényi alapú étkezést választjátok, és csökkentitek a hús- és tejfogyasztást:

  • Klímaváltozás

A kutatók úgy találják, hogy az éghajlatváltozás megfelelő szinten tartása érdekében szükség van egy olyan étrendre, melyben az emberek csökkentik a húsfogyasztást és növelik a növényi alapú termékek fogyasztását. Az állatállományból származó szennyezés kibocsátás felére csökkentése érdekében az átlagos állampolgárnak 75%-kal kevesebb marhát, 90%-kal kevesebb sertéshúst és 50%-kal kevesebb tojást kell fogyasztania, miközben megduplázza a babok, a hüvelyesek és a diófélék, magvak fogyasztását.

  • Az erdők és a vadvilág megmentése

A növényi alapú élelmiszerek jelentősen kevesebb földet és vizet igényelnek a világ lakosságának táplálására – átlagosan 14 embert táplálására elegendő csak két futballpálya nagyságú földterület évente egy növényi alapú étrendben. Ezzel szemben ez a földterület csak egy olyan embernek lenne elegendő, aki húst és tejterméket fogyaszt. A hús és a tejtermékek fogyasztásának csökkentésével a kutatások arra utalnak, hogy a globális mezőgazdasági területhasználatot több mint 75%-kal lehet csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy ha több ember vált át egy túlnyomórészt növényi alapú étrendre, hatalmas földterületeket lehet helyreállítani az erdők számára, új élőhelyeket biztosítva a vadon élő állatok számára, és ez segíthet a globális éghajlat szabályozásában.

  • Egészséges

Nem minden vegán táplálék egészséges (a sültkrumpli például nem), de egy jól megtervezett, gazdag növényi étrend számos egészségügyi előnyt tartogat, és képes az összes szükséges tápanyag biztosítására. Már az is segít számos betegség megelőzésében, elkerülésében, ha csak heti három alkalomra csökkentitek a húsfogyasztás arányát.

Édes bundáskenyér tojás nélkül, vegán french toast

Édes bundáskenyér tojás nélkül, vegán french toast
Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek