A fánkot mindenki szereti, de házi változatban csak ritkán állunk neki, ez a pillekönnyű és illatos töltött fánk viszont annyira finom, hogy egyszer egy évben megéri vele pepecselni. Ha közösen – családilag vagy barátokkal – készítjük, akkor jó móka is, ráadásul nem is bonyolult, viszont tényleg isteni!
Hűvösebb időben gyakrabban kuckózunk otthon, és ilyenkor jólesik egy házias, otthonosságot árasztó kelt tésztát készíteni, például fánkot, ami uzsonnára vagy akár egy tartalmasabb leves után másodiknak is tökéletes. Önmagában is isteni, klasszikusan némi lekvárral tálalva, de meg is tölthetjük, nem jár sok plusz munkával, de így még finomabb és izgalmasabb.
Most illatos birsalmapüré került a belsejébe, mert ez a szezon egyik legaromásabb gyümölcse, de természetesen almával is készülhet, vagy akár vaníliás pudinggal, csokikrémmel is megtölthetjük, amire épp kedvünk kerekedik.
A fánkot klasszikusan olajban sütjük, de aki egészségesebb változatban készítené ezt az isteni kelt tésztás desszertet, sütőben is megsütheti, a receptben leírtaktól annyiban tér el a készítés menete, hogy a megkelt fánkokat kevés tejjel le kell kenni, és 180 fokon, légkeverés mellett körülbelül 20-22 perc alatt addig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Kicsit más a végeredmény, de mindkettő nagyon finom!
Pillekönnyű fánk birsalmás töltelékkel recept >>>