Egyéb kategória

Ezért fájhat a lábatok futás közben

Futóknál gyakori panasz túlterhelés esetén a csonthártyagyulladás. Ennek hátterében több ok is állhat, például, ha kezdőként túlterhelitek magatokat, rossz futócipőt, rossz terepet választotok. A probléma szerencsére könnyen megelőzhető, és kezelhető is.

vous - 2018.10.18.
Ezért fájhat a lábatok futás közben

A sípcsonti csonthártyagyulladás akkor fordul elő, amikor a sípcsont körül az izmok, az inak és a begyulladnak az olyan ismétlődő mozgások során, mint a futás – írj a Mind Bodygreen. A fájdalom a sípcsont mentén éles vagy lüktető lehet, és fájdalommal jár, ha megnyomjátok a sípcsontotokat futás után.

Ennek az egyik oka az lehet, hogy túl gyorsan fokoztátok a teljesítményt a futás során, ami irritálhatja a sípcsontot. A másik ok, ha a futópad után a szabadban futtok, vagy ha nem megfelelő futócipőt viseltek, egyenetlen úton futtok. Lehet, hogy a csontsűrűségetek alacsony, amit okozhat a genetika, vagy a kalcium, D-vitamin hiány.

Mivel előzhetitek meg a bajt?

Ha kezdők vagytok, fokozatosan növeljétek a távot és a teljesítményt. Végezzetek egyéb edzést is a futás mellett, biciklizzetek, ússzatok, erősítsetek.

Hogyan szabaduljatok meg a sípcsonti fájdalomtól?

Forduljatok sportorvoshoz, és ne sürgessétek a gyógyulást. Tartsatok szünetet legalább két hétig, biciklizzetek vagy ússzatok. Válasszátok ki a megfelelő sportcipőt a futáshoz. Fokozatosan térjetek vissza az edzésre a kihagyás után.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.