Egyéb kategória

Ezért fájhat a lábatok futás közben

Futóknál gyakori panasz túlterhelés esetén a csonthártyagyulladás. Ennek hátterében több ok is állhat, például, ha kezdőként túlterhelitek magatokat, rossz futócipőt, rossz terepet választotok. A probléma szerencsére könnyen megelőzhető, és kezelhető is.

vous - 2018.10.18.
Ezért fájhat a lábatok futás közben

A sípcsonti csonthártyagyulladás akkor fordul elő, amikor a sípcsont körül az izmok, az inak és a begyulladnak az olyan ismétlődő mozgások során, mint a futás – írj a Mind Bodygreen. A fájdalom a sípcsont mentén éles vagy lüktető lehet, és fájdalommal jár, ha megnyomjátok a sípcsontotokat futás után.

Ennek az egyik oka az lehet, hogy túl gyorsan fokoztátok a teljesítményt a futás során, ami irritálhatja a sípcsontot. A másik ok, ha a futópad után a szabadban futtok, vagy ha nem megfelelő futócipőt viseltek, egyenetlen úton futtok. Lehet, hogy a csontsűrűségetek alacsony, amit okozhat a genetika, vagy a kalcium, D-vitamin hiány.

Mivel előzhetitek meg a bajt?

Ha kezdők vagytok, fokozatosan növeljétek a távot és a teljesítményt. Végezzetek egyéb edzést is a futás mellett, biciklizzetek, ússzatok, erősítsetek.

Hogyan szabaduljatok meg a sípcsonti fájdalomtól?

Forduljatok sportorvoshoz, és ne sürgessétek a gyógyulást. Tartsatok szünetet legalább két hétig, biciklizzetek vagy ússzatok. Válasszátok ki a megfelelő sportcipőt a futáshoz. Fokozatosan térjetek vissza az edzésre a kihagyás után.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.