Ha valaki ételallergiával küzd, és nem fogyaszthat glutént, az nagyban megnehezítheti a mindennapokat. Az ember nem ugorhat csak úgy le a sarki boltba pár zsemléért, ha szeretne egy szendvicset enni, az előrecsomagolt gluténmentes pékáruk pedig mégsem nyújtják ugyanazt az élményt, mint amit egy friss, meleg és ropogós péksüti ad számunkra. Szerencsére azonban Budapesten egyre több pékség gondol a gluténérzékenyekre, sőt már vannak kifejezetten erre „szakosodott” helyek is. Ezekből mutatunk most néhányat.
Manióka
A hely még viszonylag új, mégis nagy népszerűségnek örvend, nemhiába. Megnyitása és maga az ötlet ráadásul személyes indíttatású, hiszen a tulajdonos maga is gluténérzékenységgel küzd, ezért szeretett volna egy igazi gluténmentes pékséget. A helyen kizárólag pékárut lehet kapni, a választék pedig igen nagy. A kenyértől kezdve a túrós pogácsán és a croissant-on át a kalácsig szinte minden megtalálható, amire csak egy gluténmentes diétán szenvedő ember vágyakozhat. Az itt kapható friss sajtos croissant ráadásul még vegán is, így ha valaki esetleg még tejcukor- vagy tejfehérje-allergiában is szenved, vagy alakja miatt ilyen szigorú diétát tart, ugyanúgy reggelizhet egy isteni finomat.
Nézzétek meg a cikk folytatását!