Egyéb kategória

Eregeti magából a káros gázokat a bomló műanyag

Sok helyen azt hallja az ember, hogy a műanyag nem bomlik le – ez nem igaz, csak nagyon hosszú időre van szüksége, és közben végig szennyezi a levegőnket, derült ki egy friss kutatásból.

vous - 2018.08.18.
Eregeti magából a káros gázokat a bomló műanyag

Ha az nem lenne elég, hogy a műanyagszennyezés az óceánokra kifejezetten veszélyes, most kiderült, hogy a szárazföldön maradt műanyaggal sem járunk sokkal jobban. A PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis ez a hulladék nagyon lassú bomlása során fokozatosan káros anyagokat juttat a levegőbe.
A műanyag, ha lassan is, de folyamatosan degradálódik az olyan körülményektől, mint a napfény, a hőmérséklet, a páratartalom vagy az oxidáció. Ilyenkor azonban olyan gázokat is ereget magából, amelyek kifejezetten károsak mind a környezetre, mind az emberi egészségre. Amikor a műanyag fizikailag változik (összemegy például), akkor metánt és etilént enged az atmoszférába. A polietilén, amit például a műanyag zacskók készítésénél is felhasználnak, az egyik legveszélyesebb üvegházhatást okozó gáz, szilárd állapotában pedig a világon legtöbbet termelt és hulladékba jutó műanyagféléje.

Ha érdekesnek találjátok a cikket olvassátok tovább ITT!

Forrás:
Fyouture
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!