Nagy igazság, hogy nehéz egy dologról egyértelműen kimondani, hogy az fehér vagy fekete, jó vagy rossz. Mindennek megvan ugyanis a jó és rossz oldala is. Így van ez az emberi fogyasztásra alkalmas zsíroknál is. Szervezetünk 20-25 százaléka zsír. Egészséges táplálkozásról beszélve általában negatív színben tűnik fel a zsír, mint óriási többlet kalóriabevitelt jelentő, káros tápanyag. Pedig ez nem teljesen és nem minden zsírra igaz.
Először is több okból fontos, hogy szerepeljen mindennapi étrendünkben a zsír:
Másodszor: csak a telített zsírsavak károsak, illetve haszontalanok, amelyek az állati eredetű (sertés, baromfi) termékekben találhatók. A telítetlen zsírsavak kifejezetten hasznosak, sőt a telített zsírsavakkal ellentétben koleszterinszint csökkentő hatásúak. Ezek az olajos magvakban, halakban, tengeri állatokban, olívaolajban, egyes zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Fontos szerepük van az idegműködésben, a hormontermelésben és a sejthártya felépítésében is.
A cikk még nem ért véget, folytassátok ITT!