Egyéb kategória

Kóstoljátok meg Afrikát – Így készül a mandazi, az ugandai fánk

Könczöl Zsófi, a Szívemben született Afrika című blog szerzője háromszor járt Ugandában. A helyi asszonyoktól eltanult néhány receptet is, és most egy olyan finomságot hozott, amelyet itthon is elkészíthetünk, hazai alapanyagokból.

vous - 2018.07.30.
Kóstoljátok meg Afrikát – Így készül a mandazi, az ugandai fánk

Amikor márciusban Ugandában voltam, kértem a nőket Manafwaban, hogy tanítsák meg nekem néhány tradicionális ugandai étel elkészítését. Több mindent is megtanultam, azonban szelektálni kellett aszerint, hogy melyek azok, amihez itthon is  megtalálom majd a hozzávalókat.

Már több, mint egy éve járok a Lakitelki Népfőiskola Afrika Kollégiumába, amely keretében 2-3 havonta összegyűlünk egy hosszú hétvégére és mindenféle érdekes Afrika témájú előadásokat hallgatunk. A csoport tagjai mára már a barátaim is, nagyon jó kis csapat jött össze. A legutóbbi alkalom hétvégén volt, én pedig úgy gondoltam meglepem a csipet-csapatot egy kis eredeti ugandai recept alapján készített mandazival.

Nektek pedig most megmutatom, hogyan is készül.

A hozzávalók (egy jó nagy adaghoz):

  • 1 kg liszt
  • fél kg cukor
  • fél liter tej
  • 2 tojás
  • kb. 10 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • ízlés szerint vanillia
  • ízlés szerint reszelt lime héj

A tejet van lehetőség vízzel helyettesíteni, a vajat pedig olajjal. A tojás pedig elhagyható. Mindenféle formában kipróbáltam az elkészítését Manafwaban és mindenhogyan finom, de ez a legpuhább, legízletesebb változat!

Az elkészítést ide kattintva >>> olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek