Egyéb kategória

Ezeket a dolgokat mindenki rákkeltőnek hiszi – pedig valójában nem azok

A szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálozási oknak a daganatos megbetegedések számítanak, nem véletlenül rettegünk tőlük annyira. Ez a rettegés viszont sokszor indokolatlan félelmekbe csaphat át, amire az interneten egyre inkább terjedő fake news-oldalak rá is segítenek egy lapáttal. Mi most segítünk egy kicsit rendet tenni a fejekben.

vous - 2020.01.15.
Ezeket a dolgokat mindenki rákkeltőnek hiszi – pedig valójában nem azok

Mikrózás

Valószínűleg mindenki hallott már mikrótól rettegő munkatársaktól, családtagokról, barátokról, kellemetlen távoli ismerősökről. Na, itt az idő megnyugtatni őket: a mikrózás a közhidelemmel ellentétben nem változtatja meg az étel molekuláris összetételét és nem okoz maradandó károsodást sem a szervezetben.

Ugyanez igaz a műnyagdobozok mikrózására is – ezek ugyanis addig nem kerülhetnek forgalomba, amíg nem károsanyag-mentesítették őket.

Dezodor

Régóta kering már az internet világában az a tévhit, hogy az alumíniumot tartalmazó dezodorok mellrákot okoznak, pedig ezt még egy klinikai vizsgálattal sem sikerült bizonyítani. Ellenben az alumíniummentes dezodorok piaca virágzik, hatalmas haszonnal csőbe húzva a rettegő embereket.

dezodor

Készítsetek dezodort inkább magatoknak!

Horváth Panni, az Életfűszerező blog szerzője már hónapok óta nem használ drogériás izzadsággátlót, helyette a környezete és az egészsége védelmében saját maga készíti el a dezodort, ami kizárólag természetes anyagokat tartalmaz.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok.

Cukor

A cukor NAGYON sok káros hatással tud lenni a szervezetre – már ha minden nap nutellás kenyérrel és gumicukorral indítjuk a napot – de nem rákkeltő hatású. Ugyanúgy a mesterséges édesítők sem rákkeltőek, viszont ezek sem feltétlenül egészségesek, mivel túlzott fogyasztásuk kettes típusú cukorbetegséghez is vezethet.

Szulfátos samponok, balzsamok, szappanok

Ahogy a dezodoroknál, úgy a többi "mesterséges" szépségápolási termékkel kapcsolatban is előkerült már a rák-para. Legtöbbször az ezekben található SLS-t (Sodium Laureth Sulfate) hibáztatják, ami

tény, hogy nem a legjobb a hajnak és a bőrnek hosszútávon, de nem tudja befolyásolni az egészségünket és a génállományunkat. 

Pláne nem ilyen drasztikus módon.

Zsebben hordott telefon

Ezt a tévhitet még anno biológia órán is tanították nekünk, pedig a valóságtartalma egyenlő a nullával. A telefonjaink nem károsítják a DNS-ünket, akár a zsebünkben hordjuk, akár a vécére visszük őket magunkkal, akár ott van mellettünk a párnán minden lefekvésnél.

Röntgen, mammográfia

Ha csak azért hagynád ki a szűrővizsgálatot, mert félsz, hogy a sugárzás rákot okozd, ne tedd! Ahhoz, hogy az ember rákbeteg legyen, hosszú éveken át, megállás nélkül kéne röntgenezni.

Ráadásul a röntgen alatt kapott sugárzás annyira csekély mennyiségű, hogy annál többnek vagy kitéve egy nap alatt az irodában.

+ 1 Mentalitás

Az egyik legkárosabb, mégis leginkább elterjedt tévhit: ha rossz a hozzáállásunk a világhoz, negatívak vagyunk, bevonzzuk a rákos megbetegedéseket. Sajnos az a rossz hír, hogy a legegészsgégesebben élő, aktívan mozgó emberek sem lesznek immunisak a betegségekre, ahogy azok sem, akik heti rendszerességgel Coelho-könyveket olvasnak. 

A rák ellen nincs száz százalékos ellenszer, viszont a legtöbb fajtájta gyógyítható, ha időben észreveszik. Ezért természetgyógyászat és meditáció helyett (vagy éppen mellette) nagyon fontos, hogy mindenki évi rendszerességgel eljáron szűrésre.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.