Egyéb kategória

Sokkolta a netet a szétnyílt hasizommal edző fitneszguru! De mit mond a szakértő?

Taryn Watson fitneszfanatikus anyuka videója, amin a szétnyílt hasizom igen jól látszik, az egész világot bejárta: sokakat az alienszerű látvány sokkolt, másokat maga a tény, hogy ennyire megváltozhat a test szülés után. Na de miről is van szó pontosan, és mit mond a szakértő?

vous - 2018.06.07.
Sokkolta a netet a szétnyílt hasizommal edző fitneszguru! De mit mond a szakértő?

Taryn kisfia, Benji az év elején született, és amint a hat hét pihenő letelt, azonnal edzeni kezdett, hogy mielőbb formába lendüljön, hiszen egész életében fontos volt számára a fitnesz. A friss anyuka szmára küldetés, hogy a nők tisztában legyenek azzal, hogy a diastasis – így nevezik orvosi nyelven a hasizom szétválását – gyakori tünete a kései terhességnek, de ez – a tévhittel ellentétben – nem betegség, és természetesen dolgozni is lehet a problémán.

Objektum doboz

Megkérdeztünk egy szakértőt, mi is ez a szétnyílt hasizom egészen pontosan, és mit tegyünk, ha a videóban látható anyukához – és sok millió nőtársunkhoz hasonlóan szerte a világban – hasonlóan minket is érint a probléma.

Kulcsár Vajda Enikő, az Anyatest Projekt szakmai vezetője, táncművész, edző, posztnatális specialista megerősített minket abban, hogy ez egy teljesen természetes jelenség: igazából, egy kis szóviccel, pontosabb lenne „szétnyúlt hasizomról”, azaz a hasfal megnyúlásáról beszélni.

Enikő elmondta, hogy ennek oka nem valamiféle „hiba” a nőkben, hanem a természet bölcsessége: a hasizmok találkozásánál levő linea alba nevű kötőszövetes vonal, ami a köldök vonalában lefelé-fölfelé található, megnyúlik, hogy így adjon helyet a növekvő méhnek. A friss kutatások  szerint gyakorlatilag mindenkinek van a terhesség harmadik trimeszterében.

Másként tekintünk rá, mint pár éve: ez nem súlyos probléma, ami műtéti beavatkozást igényel, hanem a természetes regenerációt kell szakszerű gyakorlatokkal megtámogatni.

IMG_0990

Kulcsár Vajda Enikő maga is anyuka
Forrás:
Anyatest Projekt

És hogy lehet-e edzeni ilyenkor? Nemhogy lehet, kell is!

„Azoknál az anyukáknál ugyanis, akiknél a szülés után nyolc héttel még jól érezhető a hasizmok, vagyis pontosabban a „kockák”, az egyenes hasizom szétválása, már célzottan érdemes ezen dolgozni. A gyakorlatok célja nem csak a „szépség” és a látszatra lapos has, hanem a hasfal funkciójának a helyreállítása: hogy megint feszesen, izmokból képzett fűzőként tartsa a hasi szerveinket. Szerencsére erre már többféle gyakorlatsor is elérhető – mint például az általam kidolgozott módszer is, ami a légzést, a hasizmokat és a gátizomzatot együtt veszi figyelembe” – emeli ki Enikő.

Szerencsére azt is megsúgta, hogy a hasfal némi munkával visszanyerheti eredeti feszességét. „A tapasztalataim nagyon jók: sokan jönnek hozzám workshopra vagy egyéni konzultációra, vagy csinálják az erre kidolgozott videósorozatot.

A legtöbben kisebb-nagyobb szétnyílással érkeznek, de ha célzottan végigcsinálják a hat- vagy nyolchetes gyakorlatsort, akkor ugrásszerűen javul a helyzet. Ilyenkor az egész hasfal feszesebb lesz, laposabb, jobb lesz a tartás, könnyedebb a mozgás, javul a kismedence- és a gátizom működése, és elmúlhat a hasizmok gyengeségéből fakadó derékfájás”.

IMG_0992

Könnyedén ellenőrizhetjük hasizmainkat
Forrás:
Anyatest Projekt

Taryn Watson videójával kapcsolatban az Anyatest Projekt alapítója megjegyezte, hogy a videó bizonyára direkt azért készült, hogy az edző bemutassa, milyen az, amikor van valami gond: a háromszögszerűen kicsúcsosodó has pont ezt mutatja, amilyen az első felvételen a hasa, aztán szép lassan visszaalakul egy laposabb pocakká. „Amúgy pont ez a mozdulat, a lábak páros emelése a földről nem javasolt szétnyílt hasizom esetén, nem segíti a regenerációt” – teszi hozzá Enikő.

Saját hasfalatok állapotát az alábbi gyakorlattal tudjátok ellenőrizni:

Objektum doboz

terhesség kismama

„Mi van, ha kijön belőlem az állat?” – őszinte félelmek az első szülés előtt

A terhesség – őasanyaság ide vagy oda – sok nőből kiváltja a sikítófrászt. Szerintem fontos, hogy beszéljünk ezekről a félelmekről, mert egyrészt léteznek, másrészt nincs annál jobb gyógyszer a félelemre, ha nyíltan beszélhetünk róla. A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.