Egyéb kategória

Gerinc-teszt egyszerűen

A helyes tartás kialakulása legalább egy évtizedig tart. De a gerinc-ügy ezzel még nincs lezárva, ezúttal tesztelni fogunk!

vous - 2018.06.03.
Gerinc-teszt egyszerűen

A fiatalkori pálya és szakmai alkalmasság miatt készített vizsgálatok esetében a testtartási hibákat tárják fel a leggyakrabban. Felnőtt korban – már a pályán és a szakmában – ezek a vizsgálatok sokszor elmaradnak. Bár a testtartási hiba nem betegség, de ha nem javítunk rajta, a gerinc nem fiziológiás terhelése miatt

idővel a gerinc fokozatosan romló elváltozásainak kialakulásához, vagyis a gerinc porckopásához, s visszatérő fájdalmakhoz vezethet.

A gerincbetegségek, elváltozások, a súlyosabb tartáshiba és a hozzá társuló, azt jelző fájdalom (amely minden gerincszakaszt érinthet) oka csak az esetek tíz-tizenöt százalékában köthető élettani változásokhoz. A tartáshiba lényege, hogy a testtartás eltér a biomechanikailag helyes tartástól. Ez nemcsak a gerincoszlopunk szerkezeti sérüléséhez vezet, hanem a törzs és a végtagok részleges alul és túlterhelése miatt kényelmetlenségekhez, károsodásokhoz is.

Egyes területek izomzatának merevsége, izomgyengesége feltételezhető tartáshibára utal, a merevség és gyengeség pedig visszafelé további alulműködésekhez, a probléma elhatalmasodásához, a gerinc további károsodásához vezethet. Az intenzívebb sportolás megkezdésekor kialakuló sérülések és fájdalmak sokszor visszavezethetők a tartáshibára.

A gerincteszt lépéseit a Sport4You oldalán olvashatjátok.

Domokos Enikő személyi edző

Gerinctorna a munkahelyen – 5 gyakorlat, 5 perc és viszlát, hátfájdalom!

A napi 8 órás irodai munka nemcsak mentálisan, de fizikálisan is megterhelő lehet. Pláne, ha az ember lánya elfelejt közben szünetet tartani, felállni, átmozgatni az elpunnyadt végtagjait. Pedig számos gerincbetegség és testtartáshiba elkerülhető lenne néhány olyan gyakorlattal, ami az irodában, munka közben is elvégezhető. Domokos Enikő személyi edző ebben segít! Kattintsatok ide >>> a gyakorlatokért!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.