Egyéb kategória

Hulladékmentes mosogatás – Így csináljátok

Rend. Ideális otthon kialakítása. Tiszta felületek. Ha ti is erre vágytok, csak nem tudjátok, hogyan lehet a munka, a család menedzselése mellett még arra is figyelni, hogy a lakás se szaladjon száz felé, akkor a legjobb helyen jártok. Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadóként ad tippeket. Most például arra ébreszt rá, hogy már egyetlen tevékenység, például a mosogatás megreformálásával mennyi időt és pénzt spórolhattok. Arról nem is beszélve, hogy még a környezettudatossághoz is közelebb kerülhettek. Cserta Szandra írása következik.

vous - 2020.04.22.
Hulladékmentes mosogatás – Így csináljátok

Rend. Ideális otthon kialakítása. Tiszta felületek. Hulladékmentes otthon. Ezek a fogalmak megvalósítása sokunk számára elérhetetlennek tűnhet. Egy ideális életben, persze, miért is ne? De akkor körbenézünk az otthonunkban: mindenhol cuccok, nejlon zacsik egy kupacban összegyűrve, és sóhajtunk egy nagyot. Hiszen ez számunkra elérhetetlen.

Rengeteg munka lenne, vagy végtelen mennyiségű pénzt jelentene számunkra, és inkább költjük el képzeletben a pénzt a Starbucks kávéra. Vajon mennyi erőforrásba telik a hulladékmentes mosogatás megvalósítása? Nézzük csak meg, és remélem a végére kicsit közelebb érezzük majd magunkhoz hulladékok csökkentését.

1. Hulladékmentes az hulladékmentest jelent?

Hulladékmentes életet nem csupán azok képesek élni, akik minden porcikájukban tiltakoznak a műanyagok ellen, hiszen szemetet még a hulladékmentes életmód leghűbb követői sem tudják sajnos 100%-ban minimalizálni a szemét termelést. Így a hulladékmentes életmódnak inkább az a lényege, hogy minimálisra csökkentsük a mindennapok során keletkező hulladékot. Mint ahogy a minimalista elveket vallók sem szokták kijelenteni magukról, hogy minimalisták, hanem úgy szoktak fogalmazni, hogy a minimalizmus útjára léptek, és törekednek egyszerűsíteni az életük minden területét.

Objektum doboz

Így ez alapján szerintem igazából bármi, amit azért teszel, hogy csökkentsd a hulladékot, egy hulladékmentes életre való törekvés. Valaki ezt is tudatosabban csinálja, mások pedig csak bizonyos területeken figyelnek a hulladékuk csökkentésére. A mentes szó láttán pedig nem szabad elkedvtelenedni. Rendkívül sokan megijednek az otthonukban levő rendetlenségtől is, és így inkább nem is kezdik el, hiszen rengeteg erő és időráfordítás nem?

A rend sem egy pillanat alatt lesz kész. Valahol, valamelyik felületen el kell kezdeni. Ugyanez a helyzet a hulladékmentes életmód elkezdésével.

2. Kiválasztani egy területet

Minden változás az első lépéssel kezdődik. Ha az egész otthonunkat akarnánk azonnal megreformálni, nagyobb esély lenne arra, hogy belebukunk. Mivel a konyhában termelődik a legtöbb hulladék, így kezdhetünk is ott. Már az évek során eléggé belénk verték, hogy ne fogadjunk el nejlon zacskót, a gyümölcsöt lehetőleg csomagolásmentesen vegyük, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Valaki már itt is akadozhat, azonban a csomagolásra való odafigyelés szerintem az első lépés a konyhában, és ha már ez megyeget, akkor fókuszálhatunk a konyhában más területre is. Ez pedig lehet a mosogatás.

Már többször hallhattad tőlem, hogy… A konkrét tippeket, ötleteket a Kívül Belül Boldogság című blogomon, ide kattintva olvashatod el.

Objektum doboz

porszívó takarítás szőnyeg

Vigyázz, kész, rend! – A hatékony nagytakarítás alapjai

„Amint megjön a tavasz, felmelegedik a levegő és azon kapom magam, hogy szinte folyton szellőztetnék. Itt az ideje, hogy a napfény beragyogja a lakást, hogy a friss levegő átjárja az összes helyiséget” – kezdi a nagytakarításról szóló írását Cserta Szandra, Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadója. Ugyan az első tavaszi felmelegedésen már túl vagyunk, de ha a nagytakarítás még várat magára, a szakértő tippjei a segítségetekre jönnek.

Kattintsatok ide, és olvassátok el a tippeket!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.