A lekvár a magyar konyha egyik alapja. Egy két finom lekvár általában ott figyel a konyhában vagy a kamrák polcain. Mindenkinek megvan a kedvenc íze, illetve igyekszik olyat készíteni, amilyet a nagymama is tudott (csak próbálja kihagyni belőle azt a rengeteg cukrot). A lekvár kenyéren (vajjal), palacsintában és süteményekben is sokszor megfordul, de ne érjétek be ennyivel! A lekvárnak ennél sokkal több arca van.
A lekvár alapvetően gyümölcs és cukor elegye, szóval szinte minden olyan esetben felhasználható, ahol amúgy használnátok cukrot (és / vagy gyümölcsöt). Egy kis sós ízélmény még több csodát tesz vele, de erről egy picit később. Nézzük először a lekváros alapfogásokat!
Mibe kerüljön lekvár?
Figyeljetek, innen jönnek a merészebb elképzelések:
Természetesen nem mindegy, milyen ízű lekvárt választotok a különböző ételek mellé. Ehhez azért kell némi gyakorlat és tapasztalat, de konyhai tippekért és szuper, kipróbált receptekért látogassatok el testvéroldalunkra, a Cookta.hu-ra!
Ezzel az édes dekorötlettel feldobhatjátok a házi lekvárt
A kamrapolcon sorakozó lekvároknál már csak egy néz ki jobban, ha a kamrapolcon sorakozó lekvárok jól is néznek ki. Felragasztható etikett helyett az üveg nyakára köthető címkét rajzoltam nektek – abból is három különböző változatot, hogy még csinosabb legyen a sor. Mert ne csak a gyomrotokat, hanem a szemeteket is kényeztessétek.
Kattintsatok ide a cikk folytatásáért!