Egyéb kategória

Cukorral tömi Amerikát és zabálják érte – Christina Tosi karrierje benneteket is inspirálni fog

Lehet, hogy a séfek többsége férfi, de a cukrászszakmát jelenlet a nők uralják. Közülük is az egyik legismertebb Christina Tosi, akinek a fantáziája nem áll meg a sznob alapanyagoknál: a kis sós perec, a különböző ízesítésű gabonapelyhek, a színes cukordara mind olyan alkotóelemek, amelyek a cukrászatát egyedivé és különlegessé teszik.

vous - 2018.05.13.
Cukorral tömi Amerikát és zabálják érte – Christina Tosi karrierje benneteket is inspirálni fog

A családjában mindenki sütött: a nagymama, a nagynénik, az édesanyja. A sütés a női lét alapja volt, a konyhában összekapcsolódott a múlt, a jelen és a jövő, a család asszonyainak támogató légkörében mégis furcsa volt az a lány, akinek minden mindegy volt, ha az ízekről volt szó. A barna cukros majonéz kukoricachipsszel vagy a salátaöntetes bab számára teljesen természetes választások voltak

Emellett nagyon válogatós is volt: sokáig többnyire hot dogon, pizzán, mac and cheese nevű soksajtos tésztán élt. Később reggelire, de volt, hogy ebédre és vacsorára is édességet evett. Harminc éves elmúlt (most 37 éves), amikor először gondolt arra, hogy változtat az étkezési szokásain,

kevesebb cukrot visz a szervezetébe és többet fog futni.

Objektum doboz

Objektum doboz

Hogyan egyeztethető ez össze a karrierrel és a sikerrel, amely nem is jött olyan egyértelműen. Christinát elnézve, nem is olyan nehezen. Pedig él-hal az édességért, a sütés az élete. A családja nem is gondolta volna, hogy egyszer sztár lesz a lányból, aki sokáig követte a családi előírást. Rendes felnőtt akart lenni, akinek diplomája van, családja és éli szépen az életét.

Először elektromérnöknek tanult, majd fordítónak, de végig pontosan tudta, hogy nem ez az útja.

Objektum doboz

Hobbija gyerekkora óta a sütés volt, de csak később fogalmazódott meg benne, hogy pontosan ez az, amivel egész életében foglalkozni szeretne. Bár az egyetemet elvégezte, nem kezdett állást keresni, hanem New Yorkba költözött, hogy cukrásznak tanulhasson. Tanulás-munka-tanulás-munka tette ki az életét, az iskola elvégzése után heti hét napot dolgozott. Egy neves étterem cukrásza lett, mégsem érezte jól magát a fine dining világában.

Objektum doboz

Olyan süteményeket szeretett volna készíteni, amelyeket mindig is: otthonízűt, olyat, amelyik régi emlékeket sűrít a tésztába és krémbe. Olyat, amelyik a hétköznapi emberek hétköznapjait teszi igazán boldoggá. Miután otthagyta az éttermet David Chang mellett lett irodista. Chang New York egyik legismertebb étterme, a Momofuku-lánc tulajdonosa volt.

Christina előző munkahelyéhez hasonlóan itt is szívesen vitt be házi süteményeiből, amelyért mindenki rajongott. Chang is. Egyik nap azzal állt elő, hogy Christina desszertjét fogják felszolgálni este, úgyhogy jobb is, ha nekikezd a dolognak. Azt nyilatkozta a lányról, hogy látta benne a vezetőt. Látta benne azt, aki képes egy egész láncot irányítani. Akkor talán még nem tudta, hogy ez később így is lesz.

Objektum doboz

Chang anyagilag is segítette Christinát, akivel testvéri a viszonyuk, és megnyitották a Milk Bar névre keresztelt helyet, ahol a házi sütemények újragondolásával értek el óriási sikert. Ma már 60 fős a csapat, akivel dolgozik. Ugye, milyen jó lenne, ha itthon is lenne valaki, aki Pilóta kekszből, vaníliás karikából, piskótából, palacsintából, egyszerű lepényekből (kaprós-túrós, nyami!) alkotna különleges, világra szóló recepteket?

Elég lenne csak akkora dobás, mint Christinától a naked cake, vagyis meztelen torta, amely évekre uralta a süteménytrendeket.

Objektum doboz

pinczel-orsolya-interju-mengyan-eszter

Pinczel Orsolya: „Jól tettem, hogy diplomával a hónom alatt elmentem cukrászképzésre”

Kicsit reménykedtem abban, hogy amikor Pinczel Orsi cukrásszal és receptfejlesztővel találkozunk, a műhelyébe invitál majd. Szinte láttam magam előtt, ahogy beszélgetés közben ő összeüt egy könnyű krémest vagy épp tortát díszít, én pedig egyszer csak kapok egy keverőtálat vagy habverőt, hogy kicsit nyalakodhassak. Bár a műhelyprojekt egyelőre kicsit áll, Orsi szakmai karrierje más pályán dübörög: egyre több budapesti étterem keresi meg, hogy ütős receptet találjon ki nekik, közben folyamatosan vannak megrendelései is, és hamarosan megjelenik első könyve, amelyet harmadmagával alkotott. Korábbi interjúnkat ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek