Egyéb kategória

A zoknik titkos élete – Most komolyan, hová tűnnek el? Itt a magyarázat!

A világegyetem nagy rejtélyei közül az egyik legbosszantóbb a mosás után árván maradó zoknik jelensége. Havonta átlagosan 1,3 zokninknak veszik el a párja, ami évi több mint 15 darab fél pár zoknit eredményez. A mosógép nyeli el őket? Észrevétlenül hozzátapadnak egy másik ruhadarabhoz és szétszóródnak a lakás különböző pontjain? Vagy igaz lenne, hogy fekete lyukak keletkeznek mosás közben? Számos elmélet látott már napvilágot a témával kapcsolatban, maga Stephen Hawking is foglalkozott a jelenséggel, az elveszett zoknik emléknapja alkalmából utánajártunk, hová tűnnek a fél pár zoknik valójában – Május 9., az elveszett zoknik emléknapja. 

vous - 2018.05.09.
A zoknik titkos élete – Most komolyan, hová tűnnek el? Itt a magyarázat!

A mosási szokások és pszichológiai tényezők egyaránt befolyásolják a fél pár zoknik eltűnésének gyakoriságát, derült ki a Samsung Electronics megbízásából elkészített kutatásból. A Dr. Simon Moore pszichológus és Geoff Ellis statisztikus-elemző vezetésével készült felmérésben közel 2000 válaszadó „teregette ki a szennyest”: hogyan viszonyulnak a mosáshoz mint házimunkához, és milyen szokások mentén végzik ezt a feladatot.

mosás grafika

Lehet, hogy eddig rosszul mostátok a kedvenc farmereteket – Mosási útmutató infografikán

Csak be kell dobni a mosógépbe, megnyomni egy gombot, és meg is vagyunk? Ha hiszitek, ha nem 2015-ben sem így működik a dolog. Nem mindegy ugyanis, melyik ruhadarabot milyen programon mossátok – a kedvenc ruháitok érdekében erre jó odafigyelni. A ti érdeketek viszont az, hogy tudjátok, hány hordás után kell(ene) kimosni a farmert vagy a pizsamát. Ebben segítek egy infografikával.

A cikket ide kattintva olvashatjátok.

A kutatás eredményeként kiderült, hogy a szennyes ruhák mennyisége (L), ami az egy háztartásban élők számával (p) és a mosás gyakoriságával (f) növekszik; a mosási szokások összetettsége (C), azaz, hogy hány adagba válogatjuk és mossuk a ruhákat (t) és mennyi zoknit mosunk (s), valamint az, hogy mennyire állunk pozitívan a mosáshoz (P) és mekkora figyelmet szentelünk a mosás előtti előkészületeknek (A) – átvizsgáljuk-e a zsebeket, lehajtjuk-e az ingujjakat, széthajtogatjuk-e a zoknikat – egyaránt befolyásolják a zoknik eltűnésének valószínűségét.

Zoknik eltűnési indexe = [L(p x f)+C(t x s)]-(PA x A)

Egy átlagos háztartásban hetente 2,45 alkalommal indítják el a mosógépet. Minden ötödik megkérdezettnek a legnagyobb félelme a mosással kapcsolatban, hogy összemossa egymással a színeket, ezért kiemelt figyelmet szentel a szortírozásnak.

Nem meglepő, hogy a válaszadók 16 százaléka egyenesen időpazarlásnak érzi a házimunka ezen típusát, ezért a lehető legkevesebb időt fordítja az elvégzésére. Mindezen tényezők közrejátszanak abban,

hogy életünk során körülbelül 1264 pár zoknink marad árván,

így 300 forintos darabárral számolva akár 380 000 forintnyi kárunk származhat a zoknik elvesztéséből.

Forrás:
Samsung

És hogy hová is tűnnek a zoknik valójában?

A kutatásból kiderült, hogy az eltűnt zoknik leggyakrabban a radiátor mögül, illetve a bútorok alól kerülnek elő. Ugyancsak gyakori, hogy véletlenül rossz kupacba kerülnek, külön mossuk ki őket, így nem csupán elkeverednek, de akár a színük és az anyaguk minősége is változhat, ezért párosításakor már úgy tűnhet, hiányzik a másik felük.

A hanyagságunk ugyancsak a zoknik eltűnéséhez vezethet: a figyelmetlenül párosított zoknikat a következő mosás alkalmával már nem biztos, hogy párnak fogjuk érzékelni. Egy kis odafigyeléssel azonban a háztartásunkban kallódó fél pár zoknik problémája könnyedén kiküszöbölhető.

A kutatás szerint az árván maradt zoknik problematikája főként az egyszínű, színes ruhadarabokat érinti (az eltűnt zoknik 55 százaléka ilyen típusú), míg az egyszínű fehér és mintás darabok kisebb arányban maradnak árván.

Így, ha biztosra akarunk menni, már vásárláskor megfelelő színeket és mintákat választunk. Ha pedig mégsem mondunk le szívesen a színes darabokról, egy kis odafigyeléssel és a megfelelő mosógép kiválasztásával felszámolhatjuk a fél pár zoknikat rejtő fiókunkat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.