Egyéb kategória

Na ne! Ez az 5 legnagyobb tévhit az alvásról

Aludni mindenki szeret, éppen ezért elég megdöbbentő, hogy nem váltunk még benne igazán profivá (tisztelet a kivételnek!). Még mindig ott tartunk, hogy rengeteg tévhit kering a pihentető, jótékony alvásról, és a ma helyesnek hitt hipotéziseket is sorra döntik meg a kutatók. Ezek a legnagyobb tévhitek jelenleg a szundiról!

vous - 2018.03.17.
Na ne! Ez az 5 legnagyobb tévhit az alvásról

1. tévhit: Simán átállíthatjuk az agyunkat, hogy reggeli pacsirták legyünk

Ha elég időt töltetek el az interneten, előbb-utóbb belebotlunk egy-két olyan blogbejegyzésbe vagy videóba, amely azt hirdeti, hogy a koránkelés bizony mennyivel sikeresebbé fog tenni titeket. A valóság azonban az, hogy ha alapvetően éjszakai baglyok vagytok, nem lesz semmi jó abból, ha reggeli pacsirtává akarjátok átnevelni magatokat, és fordítva. Bár egy bizonyos szintig tudjuk manipulálni a cirkadián ritmusunkat, vagyis a szervezetünk belső óráját, azért drasztikus változtatásokat lehetetlen eszközölni.

2. tévhit: Elég, ha kevesebb, mint 7 órát alszunk

Hiába érezzük úgy, hogy 5-6 órányi alvás után frissek és üdék vagyunk, nagy az esélye annak, hogy a lehetséges potenciálunk alatt teljesítünk. Hogy miért? Azért, mert a testünknek valahol 7 és 9 óra közötti alvásmennyiségre van szüksége a legjobb teljesítményhez. Nagyon kevés embernek van ennél többre vagy kevesebbre szüksége – ha nem tudjuk, hogy közéjük tartozunk-e, 4-5 napig aludjunk el akkor, amikor elálmosodunk, és hagyjuk, hogy a természetes ritmusunk szerint ébredjünk. Így könnyen kideríthető, mi a helyzet.

Forrás:
iStock.com

3. tévhit: Hétvégén behozhatjuk a hétköznap kimaradt alvást

Bár úgy tűnhet, hogy a hétvégi alvással kárpótolhatjuk a szervezetünket a hétközbeni kialvatlanságért, valójában semmit nem segítünk a helyzeten, ha csak hétvégére időzítünk hosszabb szundiidőt. A legjobb az, ha a szervezetünket hozzászoktatjuk egy alvási időrendhez, azaz minden nap nagyjából ugyanakkor megyünk aludni, és másnap ugyanakkor kelünk fel.

4. tévhit: A reggeli edzés jobb, mint a későbbi

Bár az edzés nagyon fontos az egészségünk szempontjából, és érdemes belesűrítenünk a napunkba, ezt ne az alvásunk kárára tegyük. A pihenés ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az izmaink regenerálódjanak, és mentálisan is felkészüljünk a következő napra. Ha csak reggel tudnánk edzeni, néha inkább válasszuk az alvást, sokkal többre megyünk vele!

5. tévhit: Lefekvés előtt nyugodtan nyomkodhatjuk a telefonunkat

Korábban már írtunk a kék fény káros hatásairól – ezt bocsájtja ki a telefonunk is, ugyanúgy, mint a laptop képernyője, vagy a televízió. Ha közvetlenül lefekvés előtt nyomkodjuk, az agyunk akár úgy is gondolhatja, hogy még világos van, és lelassítja az alvásért felelős hormonok termelését.

Lefekvés előtt egy órával már ne nézzünk képernyőre!

telefon-digitalis-detox

Esték kék fény nélkül? – 7 napig a pihentető alvás nyomában jártam

"Éjjeli bagoly vagyok, nem alszom sokat, de alapvetően nincs bajom az alvással. Mostanában viszont azt vettem észre, hogy felületesen alszom, így a nyakamba vettem tehát a Google-t, és nekiálltam kutatni: az a legvalószínűbb, hogy túl sok kék fény éri a szemeimet, emiatt nem tudok este pihenni. Úgy döntöttem, hogy kipróbálom: lefekvés előtt egy órával szigorúan semmiféle képernyőt nem nézhetek, hátha javul az alvásminőségem." A cikket ITT olvashatjátok tovább. 

Ajánlott cikkek