Egyéb kategória

Ez a márciusi kihívás kicsit sem egyszerű, de vállaljátok be – Mondjatok nemet a pálmaolajra!

„Megpróbálunk minél több mindenkit rávenni arra, hogy pálmaolajmentes termékeket vásároljon. Nem lesz egyszerű kihívás, az biztos” – mondta még 2017 nyarán Vighné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa, amikor a 2018-as terveikről beszélgettünk. Nos, 2018 már itt van, és az év első kihívásaként egyből mertek merészet álmodni: mindenkit arra biztatnak, hogy mondjon nemet a pálmaolajt tartalmazó termékekre.

vous - 2018.02.24.
Ez a márciusi kihívás kicsit sem egyszerű, de vállaljátok be – Mondjatok nemet a pálmaolajra!

Mi a baj a pálmaolajjal?

„Az olajpálma nagyon gazdaságos növény: gyorsan nő, jó a hozama, rengeteg olajat lehet belőle nyerni, amely ráadásul olcsó is. Éppen ezért nagyon nagy igény van rá, és benne van mindenben: a kozmetikumok 90%-a, a késztermékek 80%-a tartalmazza, ebben sül a krumpli, a rántott hús” – mesélt még tavaly Judit a 2018-as kampányról.

Felelős Gasztrohős

Narancs helyett magyar „superfooddal” az őszi–téli vitaminhiány ellen

Az vagy, amit megeszel – mondják. Nézzetek csak a tányérotokra, vagy gondoljátok át, mit ettetek ma eddig. Tudjátok, honnan származik a zöldség, a gyümölcs? És biztos, hogy a gojibogyónak, quinoának vagy chiamagnak nem lenne hasonlóan értékes, de lényegesen költségkímélőbb hazai alternatívája? És azt, hogyan tudjátok a narancs, mandarin és grépfrút helyett felturbózni a vitaminraktáratokat télen? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, miközben a Felelős Gasztrohős munkatársával, Vighné Boóc Judittal beszélgettem.

Az a probléma, hogy egyre több olajpálmát kell ültetni ahhoz, hogy a világ igényeit kielégítsék. A legnagyobb baj, hogy az a klíma a legideálisabb az olajpálma számára, ahol az esőerdők is nőnek. Elképesztő, milyen irtást végeznek: jó esetben 'csak' kivágják, rosszabb esetben felégetik az egészet úgy, ahogy van, állatostul, mindenestül. 2015-ben az égetések következtében több, mint 2 milliárd tonna CO2 és egyéb üvegházhatású gáz került a légkörbe. Ez annyi ÜHG, mintha 26367-szer elautóznánk a Naphoz és vissza. Ha rákerestek arra, milyen pusztítást végeznek az olajpálma miatt (és közvetve miattunk) a világban, valószínűleg nem lesz kérdés számotokra, hogy ehhez a kihíváshoz csatlakoznotok kell.

Mit tehettek a kihívás alatt?

A kihívás március 1. és március 31. között zajlik, egy hónap alatt a következőket kell tennetek: 

  • A legeslegfontosabb, hogy ne vásároljatok pálmaolaj-tartalmú termékeket, helyette válasszátok a pálmaolajmentes verziót.
  • Mivel a késztermékek és félkész termékek többsége tartalmaz pálmaolajat, ezért ezeket lehetőleg kerüljétek el.
  • Étteremben kérdezz rá, miben sütik az ételeket. A Fenntartható Vendéglátóhelyeken kérdezned sem kell, a minősített éttermek ugyanis vállalták, hogy nem használnak pálmaolajat. Melyek ezek? A listát ide kattintva találjátok.
  • Ha olyan termékre van szükségetek, amelyből nem találtok pálmaolajmenteset, keressétek az RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) minősítéssel rendelkezőket.

Ha szeretnétek megtudni, hogy a kedvenc márkátok tartalmaz-e pálmaolajat, kattintsatok ide

Posztoljatok és nyerjetek!

Tapasztalat, hogy mindenki kihívást könnyebb véghezvinni, ha egy közösség együtt vesz részt benne. Csatlakozzatok a Felelős Gasztrohős Pálmaolaj böjt névre keresztelt Facebook-eseményéhez. Ha pedig pálmaolajmentes termékeket vásároltok, posztoljátok a fotót Instagramra #pálmaolajböjt taggel, és részt vehettek a sorsoláson is. Mit nyerhettek? Az esemény leírásából ez is kiderül.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.