Egyéb kategória

Ez a márciusi kihívás kicsit sem egyszerű, de vállaljátok be – Mondjatok nemet a pálmaolajra!

„Megpróbálunk minél több mindenkit rávenni arra, hogy pálmaolajmentes termékeket vásároljon. Nem lesz egyszerű kihívás, az biztos” – mondta még 2017 nyarán Vighné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa, amikor a 2018-as terveikről beszélgettünk. Nos, 2018 már itt van, és az év első kihívásaként egyből mertek merészet álmodni: mindenkit arra biztatnak, hogy mondjon nemet a pálmaolajt tartalmazó termékekre.

vous - 2018.02.24.
Ez a márciusi kihívás kicsit sem egyszerű, de vállaljátok be – Mondjatok nemet a pálmaolajra!

Mi a baj a pálmaolajjal?

„Az olajpálma nagyon gazdaságos növény: gyorsan nő, jó a hozama, rengeteg olajat lehet belőle nyerni, amely ráadásul olcsó is. Éppen ezért nagyon nagy igény van rá, és benne van mindenben: a kozmetikumok 90%-a, a késztermékek 80%-a tartalmazza, ebben sül a krumpli, a rántott hús” – mesélt még tavaly Judit a 2018-as kampányról.

Felelős Gasztrohős

Narancs helyett magyar „superfooddal” az őszi–téli vitaminhiány ellen

Az vagy, amit megeszel – mondják. Nézzetek csak a tányérotokra, vagy gondoljátok át, mit ettetek ma eddig. Tudjátok, honnan származik a zöldség, a gyümölcs? És biztos, hogy a gojibogyónak, quinoának vagy chiamagnak nem lenne hasonlóan értékes, de lényegesen költségkímélőbb hazai alternatívája? És azt, hogyan tudjátok a narancs, mandarin és grépfrút helyett felturbózni a vitaminraktáratokat télen? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, miközben a Felelős Gasztrohős munkatársával, Vighné Boóc Judittal beszélgettem.

Az a probléma, hogy egyre több olajpálmát kell ültetni ahhoz, hogy a világ igényeit kielégítsék. A legnagyobb baj, hogy az a klíma a legideálisabb az olajpálma számára, ahol az esőerdők is nőnek. Elképesztő, milyen irtást végeznek: jó esetben 'csak' kivágják, rosszabb esetben felégetik az egészet úgy, ahogy van, állatostul, mindenestül. 2015-ben az égetések következtében több, mint 2 milliárd tonna CO2 és egyéb üvegházhatású gáz került a légkörbe. Ez annyi ÜHG, mintha 26367-szer elautóznánk a Naphoz és vissza. Ha rákerestek arra, milyen pusztítást végeznek az olajpálma miatt (és közvetve miattunk) a világban, valószínűleg nem lesz kérdés számotokra, hogy ehhez a kihíváshoz csatlakoznotok kell.

Mit tehettek a kihívás alatt?

A kihívás március 1. és március 31. között zajlik, egy hónap alatt a következőket kell tennetek: 

  • A legeslegfontosabb, hogy ne vásároljatok pálmaolaj-tartalmú termékeket, helyette válasszátok a pálmaolajmentes verziót.
  • Mivel a késztermékek és félkész termékek többsége tartalmaz pálmaolajat, ezért ezeket lehetőleg kerüljétek el.
  • Étteremben kérdezz rá, miben sütik az ételeket. A Fenntartható Vendéglátóhelyeken kérdezned sem kell, a minősített éttermek ugyanis vállalták, hogy nem használnak pálmaolajat. Melyek ezek? A listát ide kattintva találjátok.
  • Ha olyan termékre van szükségetek, amelyből nem találtok pálmaolajmenteset, keressétek az RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) minősítéssel rendelkezőket.

Ha szeretnétek megtudni, hogy a kedvenc márkátok tartalmaz-e pálmaolajat, kattintsatok ide

Posztoljatok és nyerjetek!

Tapasztalat, hogy mindenki kihívást könnyebb véghezvinni, ha egy közösség együtt vesz részt benne. Csatlakozzatok a Felelős Gasztrohős Pálmaolaj böjt névre keresztelt Facebook-eseményéhez. Ha pedig pálmaolajmentes termékeket vásároltok, posztoljátok a fotót Instagramra #pálmaolajböjt taggel, és részt vehettek a sorsoláson is. Mit nyerhettek? Az esemény leírásából ez is kiderül.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.