Egyéb kategória

Endometriózis vs. PCOS – Ti tudjátok, mi a különbség?

Mindkét betegségnek hasonló tünetei vannak, és mindkettő nőket érinti – éppen ezért nagyon nehéz megállapítani, hogy melyikben szenvedhetünk, pedig egyáltalán nem ugyanarról a kondícióról beszélünk. Elmagyarázzuk, mi a különbség a kettő között!

vous - 2018.02.18.
Endometriózis vs. PCOS – Ti tudjátok, mi a különbség?

Szabálytalan menstruáció, depresszió és levertség – mind utalhat endometriózisra és PCOS-ra is, sőt, ha túl sok pattanásunk jelenik meg az arcunkon, és alhasi fájdalmaink vannak, akkor tényleg komolyan el kell gondolkodnunk egy kivizsgáláson. Nagy a valószínűsége ugyanis, hogy a két betegségből valamelyikben szenvedünk. De mi a különbség közöttük?

Forrás:
Unsplash

Az endometriózis azt jelenti, hogy normál esetben a méhben található nyálkahártya sejtjei megtalálhatók máshol is a szervezetben. Ezek a sejtek felbomlanak és vérzést idéznek elő, ezek azonban nem ürülnek ki a menstruáció közben, mint a normális helyükön található sejtek. Feltorlódnak, és gyulladásokat okoznak szerte a szervezetünkben.

A pontos kiváltó okai nem ismertek, de rengeteg tényező hozzájárulhat a kialakulásához:

gyógyszerek és fájdalomcsillapító kezelések, állandó gyulladások a szervezetben, mozgásszegény életmód, krónikus stressz, valamint a helytelen, egészségtelen étrend. Ha ezekre figyelünk, csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát.

A PCOS, azaz policisztás petefészek betegség során a szervezetben túlsúlyba kerülnek az androgének, azaz a férfi nemi hormonok. A petefészekben ciszták is megjelenhetnek, de a nevével ellentétben rengeteg más szervet is érinthet a betegség.

Gyógyítani sajnos nem lehet, de kezelni hatékonyan igen. Fennáll az inzulinrezisztencia esélye is. A leggyakoribb tünetek a rendszertelen menstruáció, a hízás, a megnövekedett szőr a testen, valamint a zsíros, pattanásos bőr.

Bár mindkét kondíció okozhat problémákat a termékenységgel, nem kell azért leírni a teherbeesés lehetőségét – ha időben kezelni kezdik őket, akkor ugyanúgy esélyünk lehet a babavárásra, mint az egészséges társainknak.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!