Egyéb kategória

Öltözzetek boldognak: a svédek már a divatot is uralják

A hygge meghódította a világot, ma már mindenki tudja, hogy a dánoknál boldogabb nemzet nincs a Földön. Akik ezzel vitatkoznak, azok a svédek, akiknél a hygge nem menő. Helyette ott a lagom, a „nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég” boldogsága, amely a divatra is hat.

vous - 2018.01.23.
Öltözzetek boldognak: a svédek már a divatot is uralják

A mértékletesség erény

A szó állítólag a viking laget om („körbe a csapatban”) kifejezésből ered. Ez arra utal, amikor a szarukürtbe töltött mézsört kínálták körbe, hogy mindenkinek jusson belőle egy korty. Sajnos a fenti csak mendemonda, valójában a józan észen alapuló törvény, a lag szóból származik a lagom.

lagom5

A hygge után jön a lagom? – A svédek életszemlélete a boldogsághoz

A hygge, mint életérzés rendesen ellopta a showt a tavalyi évben. 2017-ben a hygge, azaz "jóllét" nemcsak az emberek életszemléletére hatott, de szépen csendben bekúszott és hatással volt a lakberendezésre, a szépség-, divatiparra, de még a gasztrotrendekre is. És hogy honnan jött ez az elsőre kimondhatatlannak tűnő szó? Egyenesen Dániából, ami mint tudjuk évek óta az egyik legboldogabb ország – így máris jobban hisszük, hogy tudják, miről beszélnek, ha a boldogság titkát a hyggével kapcsolják össze. 

A lagom lényege, hogy az egyszerűségre törekszünk. Nem halmozunk. A mértékletességet választjuk, mert úgy helyes. Segítünk a hozzáállásunkkal másoknak, hogy nekik könnyebb legyen, nekünk egyszerűbb, így mindenki boldogabb is lesz. A mértékletesség erény.

A lagomban nincs túlzsúfoltság, nincsenek óriási házak, nincsenek ehhez igazodó hatalmas igények. Az életterek letisztultak, de szinte marasztalnak arra, hogy a négy fal között maradjunk.

A cikk itt még nem ért véget! A folytatásért irány a Ridikül oldala

Ajánlott cikkek