Egyéb kategória

Öltözzetek boldognak: a svédek már a divatot is uralják

A hygge meghódította a világot, ma már mindenki tudja, hogy a dánoknál boldogabb nemzet nincs a Földön. Akik ezzel vitatkoznak, azok a svédek, akiknél a hygge nem menő. Helyette ott a lagom, a „nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég” boldogsága, amely a divatra is hat.

vous - 2018.01.23.
Öltözzetek boldognak: a svédek már a divatot is uralják

A mértékletesség erény

A szó állítólag a viking laget om („körbe a csapatban”) kifejezésből ered. Ez arra utal, amikor a szarukürtbe töltött mézsört kínálták körbe, hogy mindenkinek jusson belőle egy korty. Sajnos a fenti csak mendemonda, valójában a józan észen alapuló törvény, a lag szóból származik a lagom.

lagom5

A hygge után jön a lagom? – A svédek életszemlélete a boldogsághoz

A hygge, mint életérzés rendesen ellopta a showt a tavalyi évben. 2017-ben a hygge, azaz "jóllét" nemcsak az emberek életszemléletére hatott, de szépen csendben bekúszott és hatással volt a lakberendezésre, a szépség-, divatiparra, de még a gasztrotrendekre is. És hogy honnan jött ez az elsőre kimondhatatlannak tűnő szó? Egyenesen Dániából, ami mint tudjuk évek óta az egyik legboldogabb ország – így máris jobban hisszük, hogy tudják, miről beszélnek, ha a boldogság titkát a hyggével kapcsolják össze. 

A lagom lényege, hogy az egyszerűségre törekszünk. Nem halmozunk. A mértékletességet választjuk, mert úgy helyes. Segítünk a hozzáállásunkkal másoknak, hogy nekik könnyebb legyen, nekünk egyszerűbb, így mindenki boldogabb is lesz. A mértékletesség erény.

A lagomban nincs túlzsúfoltság, nincsenek óriási házak, nincsenek ehhez igazodó hatalmas igények. Az életterek letisztultak, de szinte marasztalnak arra, hogy a négy fal között maradjunk.

A cikk itt még nem ért véget! A folytatásért irány a Ridikül oldala

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.