Test

Naponta fogyasztjátok, pedig méregként hat a szervezetre – mi az?

Azt mindenki tudja, hogy egy cukorbeteg vagy egy inzulinrezisztens számára miért nem ajánlott a cukor fogyasztása. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy egyre több kutatás igazolja azt a feltevést, miszerint a cukor még a makkegészséges és hibátlanul funkcionáló szervezet számára is káros – és nem csak azért, mert a magas kalóriatartalmánál fogva hizlal...

vous - 2017.12.09.
Naponta fogyasztjátok, pedig méregként hat a szervezetre – mi az?

Megtalálható a reggeli corn flakesben, a sült krumpli mellé nyomott ketchupban, az édes-savanyú szószos csirkében, de még a salátához felszolgált öntetben is. Mi az? Bizony, a cukor. Hihetetlen, de szinte lehetetlen teljes mértékig száműzni a cukrot az étrendünkből, mivel a feldolgozott élelmiszerek 99%-ánál szerepel az összetevők listáján – azaz olyan ételekben is megtalálható, amikről nem is gondolnátok…

Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak az fogyaszt több cukrot a kelleténél, aki gyakran nassol édességeket, hanem szinte mindenki.

A baj ott kezdődik, hogy amíg a kilencvenes években a zsírt emlegették az egészség első számú ellenségeként, addig mára kiderült, hogy valójában a cukor tehető felelőssé a legtöbb egészségügyi problémáért. Kutatások igazolják, hogy a cukor nemcsak elhízáshoz vezet, de számtalan más szövődményt is okozhat. Egyes kutatók például odáig merészkedtek, hogy méregnek nyilvánítsák a cukrot.

A boltokban tehát nem a zsírszegény termékeket érdemes levadászni, hanem azokat, amikben a lehető legkevesebb a cukor –igen, még akkor is, ha sem inzulinrezisztensek, sem cukorbetegek nem vagytok. Ennek a döntésnek ugyanis számtalan pozitív hozadéka lehet, például:

Szebb lesz a bőrötök

A túlzott cukorfogyasztás fakóvá, élettelenné és ráncossá teszi a bőrt. A probléma ott kezdődik, hogy a cukorfogyasztás hatására a szervezetben glikolizáció indul el, amely során a szénhidrátok a fehérjéhez kapcsolódnak. A test fehérjéinek 40%-a kollagén – az az anyag, ami a bőr egyik fontos alkotórésze is. Ha a glikolizáció hatással van a kollagénre, a bőrön megjelennek a negatív hatások: a bőr veszít a rugalmasságából, feszességéből.

Kutatások azt is igazolták, hogy a magas glikémiás indexű ételek fogyasztása felboríthatja a hormonháztartást is, így a túlzott cukorfogyasztás nemcsak zsírosodásra hajlamos bőrt és pattanásokat okozhat, hanem akár pikkelysömört is.

Energikusabbá váltok

Amikor kutatók arra keresték a választ, hogy miért álmosodunk el étkezések után, arra a megállapításra jutottak, hogy a glükóz blokkolja az orexinsejtek aktivitását – azokét a sejtekét, amelyek az éberségünkért, az anyagcserénkért és a szervezetünk működéséért felelnek. Minél kevesebb cukrot fogyasztotok, annál aktívabbak az orexinsejtek – annál aktívabbak lesztek ti magatok is!

Forrás: Canva

Elmúlnak az esetleges falási rohamaitok

Ha úgy érzitek, sosem tudtok jóllakni, és szinte egész nap éhesek vagytok, akkor könnyen lehet, hogy valójában cukorfüggők vagytok… A túlzott cukorfogyasztás ugyanis fokozza a ghrelin nevű hormon termelését, amely egyik fő funkciója az éhségérzet kiváltása. A cukros üdítőitalok, kekszek, csokik csak ideig-óráig telítik el az embert, de a fokozott ghrelintermelődés hatására rövid időn belül újra éhséget fog jelezni a szervezet. Minél több cukros dolgot esztek, annál gyakrabban lesztek éhesek – és a szervezet annál többször kívánja majd a cukros dolgokat. Nem nehéz észrevenni, hogy a cukorfogyasztás így válik ördögi körré…

Ha viszont száműzitek a cukrot, és a feldolgozott élelmiszerek helyett valóban tápláló ételeket fogyasztotok, a falási rohamaitok is elmúlnak majd! Minél kevesebb feldolgozott élelmiszert vesztek magatokhoz, annál kevesebbszer fog rátok törni a váratlan éhségérzet!

Csökken a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye

Tudjátok, mi történik a szervezetetekben, amikor cukrosat esztek? A hasnyálmirigyetek inzulint termel, ami a cukoranyagcsere működését segíti elő. Minél több cukrot visztek be a szervezetetekbe, annál több inzulint kell termelnie a hasnyálmirigyeteknek, azaz annál jobban terhelitek ezt a szervet. És bizony van az a pont, amikor a folyamatos és intenzív terhelés hatására a hasnyálmirigy elfárad, és megadja magát: nem képes több inzulint termelni – azaz kialakul a cukorbetegség.

Csökken a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye

A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a magas vércukorszint és az Alzheimer-kór, illetve a demencia kialakulása között párhuzam van. A túl sok cukorbevitel ugyanis a vércukorszintet szabályozó egyik legfontosabb enzim rongálódásához vezet, ami hosszú távon gyulladásszerű tüneteket idézhet elő az agyban.

Ajánlott cikkek