A kumquat a legkisebb citrusféle, akkorka csupán, mint egy nagyobbacska szőlőszem, isteni finom és nagyon mutatós, nem mellesleg csupa jótékony hatással bír. Mivel egyre több helyen felbukkan a hazai boltokban, érdemes vele megismerkedni közelebbről is.
Nagyon különös gyümölcs a kumquat, egy igazi varázsbogyó! Mert míg a citrusféléknek a héja keserű, az övé kimondottan édes, mandarinos aromájú, aprócska húsa pedig savanykás. Nem kell, sőt nem is szabad meghámozni, egészben kell enni, akár úgy, mint egy bonbont bekapni és elrágcsálni – de akár szeletelve desszertre, müzlire vagy salátába tenni.
Pomelo, lime, kumquat – 10 különleges citrusféle, amit ismernetek kell
Narancs, citrom, mandarin, grépfrút. Október végétől szinte kötelező minden háztartásban. A pomelo tavaly lett sláger, de egyre több különleges citrusfélével találkozni a hipermarketekben, bioboltokban vagy biopiacokon. Ez a rajz segít nektek abban, hogy melyiket hogyan érdemes fogyasztani. És abban is, milyen ízre számítsatok, ha megveszitek őket.
Nemcsak finom, de nagyon mutatós is, bármilyen ünnepi tortát, pohárkrémet feldob aranysárga színével, különlegessé teszi, a citrusos édes-friss íz pedig a legtöbb desszerthez illik. Ahol megterem, ott készítenek belőle dzsemet és likőrt, és a kandírozott kumquat is nagyon népszerű, akár szirupos lében egészben eltéve, akár cukorba forgatva.
Az Ázsiában őshonos mini citrus a meleget szereti, de nálunk is megterem, ha dézsában neveljük, és nyáron a kertben, télen azért 10-12 fokos helyen átteleltetjük, ráadásul évente kétszer is virágzik és terem.
Gyönyörű kis fácska, aki szereti a különleges örökzöldeket, érdemes beszereznie egy kumquatfácskát, amiről időnként még szüretelhet is pár szem finom gyümölcsöt.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!