Egyéb kategória

Mi a baj a kapszulás és az elvivős kávéval? Elárulom

Ahányan vagyunk, kis túlzással annyiféle kávét vagy kávéitalt szeretünk. A kávézás elképesztően népszerű, és a folyamat sok esetben nemcsak koffeinnel tölt fel, hanem magával az életérzéssel is. Nagyjából teljesen mindegy, hogy valaki az Igazi Olasz Eszpresszó bűvöletében él, vagy a sellőlányos elvivős kávétól várja, hogy jobb lesz egy kicsit a napja. Az viszont nem mindegy, milyen hatása van a szenvedélyünknek a Földre.

vous - 2017.11.13.
Mi a baj a kapszulás és az elvivős kávéval? Elárulom

Nem kell ahhoz Budapesten járnotok, hogy feltűnjön, mennyire népszerű a kávézás: a belvárosok tele vannak kávézókkal, számtalan gyorsétteremlánc is kínál elvivős kávét, az otthoni kávéfőzés is túllépett már azon, hogy csak a kotyogóst használjunk, kávégépek garmadája várja a vásárlókat. A legtöbb esetben bele se gondolunk abba, milyen problémákat okozhat ez a hétköznapi szenvedély.

Mi a baj a kapszulás kávéval?

Abban, azt hiszem, mindannyian megegyezhetünk, hogy kapszulás kávéval indítani a napot:

  • kényelmes,
  • egyszerű,
  • könnyű,
  • és olyan, mintha egyenesen George Clooney főzte volna.

Csak Németországban csak 2015-ben 20 600 tonna kapszulát használtak fel. Tíz évvel korábban ez a mennyiség mindössze 800 tonna volt. 2012-ben világszerte több mint 27 milliárd kapszulát adtak el. És ez a mennyiség csak nőtt azóta.

Objektum doboz

A kapszulák gyártása teljesen felesleges, hiszen kávét főzni (jó kávét főzni) más módszerekkel is lehet. A kapszulagyártás viszont kifejezetten környezetszennyező és környezetterhelő – főleg ekkora mennyiségben. Az elhasznált kapszulák tulajdonképpen 500 tonna alumíniumszemetet jelentenek évente csak Németországban.

Az alapanyagot termelő bauxitbányákban szinte egyik pillanatról a másikra megnőtt az igény arra, hogy még többet és még gyorsabban termeljenek. Ezzel párhuzamosan viszont az ott dolgozók számára biztosított feltételeken nem vagy nem sokat változtattak. A munka sokkal több lett, a fizetés nem változott. Emellett sokszor nem is téma a baleset-biztosítás, a társadalombiztosítás, a megfelelő mennyiségű szabadnap vagy a túlórapénz.

Szerencsére vannak újrahasznosított kapszulák, de azért ez nagyon kis mennyiség…

Objektum doboz

Objektum doboz

kávé

VOUS-infografika kávéőrülteknek – Így készülnek a legnépszerűbb kávéitalok

Sok ember reggelében az egyik legfontosabb dolog a kávé, sőt egyesek nem is tudják nélküle elkezdeni a napot. De azt tudjátok, hogy hogyan készül a kedvenc feketétek? Itt az ideje, hogy megtudjátok a legközkedveltebb kávéfajták arányait. Így ezentúl otthon készíthetitek magatoknak, és nem kell munkába menet beugranotok egyetlen kávézóba sem. A grafikát ide kattintva nézhetitek meg.

Mi a baj az elvivős kávéval?

Vajon hány olyan Instagram-profilt tudtok úgy lekattintani, hogy egyszer csak ne bukkanjon fel egy elvivős kávé. Az a baj, hogy ezeket a poharakat jó esetben csak egyetlenegyszer használjuk, és ha naponta, kétnaponta betérünk egy-egy kávéért, elég utánaszámolni, mennyi felesleges szemetet termelünk. Ja, és nemcsak a pohárról van szó, hanem a műanyag fedeléről is.

Szép…

Objektum doboz

 …de…

Objektum doboz

Objektum doboz

Mi a megoldás?

A kapszulás vagy párnás kávégépek viszonylag olcsón hozzáférhetőek, de érdemes pont a tudatosság miatt olyan gépre költeni, amely a darált kávén kívül nem termel felesleges szemetet, de nem is fogyaszt feleslegesen sok vizet. (Ezt amúgy össze lehet gyűjteni, és tovább lehet használni a virágok öntözésére vagy a vécé öblítésére.)

Az elvivős kávé helyett pedig kérjétek a kávétokat a saját termoszotokba. Szerencsére ma már nemcsak praktikusak ezek a tárgyak, hanem szépek is. Sokkal jobb egy-egy különleges termoszban vinni a kávétokat, mint egyenpohárban, higgyétek el.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

rágó

3(0) tipp a műanyagmentes mindennapokért – Annyit tartsatok be, amennyit tudtok

Mi a baj az ártatlannak tűnő rágóval? Miért legyen nálatok mindig textilszatyor? Miért nem jó, ha egészségesnek és biztonságosnak gondolt eldobható betétet használunk? Ha egy ideje gondolkoztok azon, hogyan tehettek többet a bolygóért, és szeretnétek kevesebb műanyagszemetet termelni, akkor nektek szól ez a cikk.

Ajánlott cikkek