Egyéb kategória

A kuckózós őszi-téli délutánok megfűszerezője: így fogyasszátok a birsalmát

Végy egy aranyszínű birsalmát, emeld az orrodhoz, és szippantsd be mélyen az illatát: ugye mennyi emlék megelevenedik? A régi otthon, a gyerekkor, a nagyi gondoskodó mozdulatai, a békebeli szép napok, a kuckózós őszi-téli délutánok, amikor duruzsol a sütő...

vous - 2017.11.01.
A kuckózós őszi-téli délutánok megfűszerezője: így fogyasszátok a birsalmát

A birs az egyik legutolsó gyümölcsünk az évben, a tavaszi virágzástól egészen késő őszig szívja be a nap sugarait, tán ettől ilyen ragyogóan sárga, aromás és illatos, bár meglepő módon fanyar, nyersen nem is igen élvezhető.

Hűtés nélkül is soká eláll, és mivel mesés illatokat áraszt, ezért gyakran tárolták a kredenc tetején

– legalábbis a nagyiék. Ám ezt a szokás érdemes nekünk is feleleveníteni, és a kissé mellőzött gyümölcsöt újra felfedezni, mert nemcsak finom, de nagyon egészséges is.

Hogyan készítsük, fogyasszuk?

A leggyakrabban birsalmasajt készül belőle, ami önmagában vagy gyümölcskenyérbe kockázva is isteni csemege, de kedvelt befőttnek is, ami akár húsok kísérőjeként is nagyon finom. Ha megpároljuk, akkor pohárkrémbe is ideális, de ha nagyobb mennyiséghez jutunk, akkor zselét vagy dzsemet is főzhetünk belőle.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek