Egyéb kategória

A kuckózós őszi-téli délutánok megfűszerezője: így fogyasszátok a birsalmát

Végy egy aranyszínű birsalmát, emeld az orrodhoz, és szippantsd be mélyen az illatát: ugye mennyi emlék megelevenedik? A régi otthon, a gyerekkor, a nagyi gondoskodó mozdulatai, a békebeli szép napok, a kuckózós őszi-téli délutánok, amikor duruzsol a sütő...

vous - 2017.11.01.
A kuckózós őszi-téli délutánok megfűszerezője: így fogyasszátok a birsalmát

A birs az egyik legutolsó gyümölcsünk az évben, a tavaszi virágzástól egészen késő őszig szívja be a nap sugarait, tán ettől ilyen ragyogóan sárga, aromás és illatos, bár meglepő módon fanyar, nyersen nem is igen élvezhető.

Hűtés nélkül is soká eláll, és mivel mesés illatokat áraszt, ezért gyakran tárolták a kredenc tetején

– legalábbis a nagyiék. Ám ezt a szokás érdemes nekünk is feleleveníteni, és a kissé mellőzött gyümölcsöt újra felfedezni, mert nemcsak finom, de nagyon egészséges is.

Hogyan készítsük, fogyasszuk?

A leggyakrabban birsalmasajt készül belőle, ami önmagában vagy gyümölcskenyérbe kockázva is isteni csemege, de kedvelt befőttnek is, ami akár húsok kísérőjeként is nagyon finom. Ha megpároljuk, akkor pohárkrémbe is ideális, de ha nagyobb mennyiséghez jutunk, akkor zselét vagy dzsemet is főzhetünk belőle.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.