Egyéb kategória

Minimalizmus, zero waste, környezettudatosság 1×1 – mit, miért és hogyan csináljatok?

Ha rendszeresen olvassátok a VOUS-t – és miért ne tennétek –, pontosan tudjátok, hogy a szerkesztőségben többen is vagyunk, akik igyekszünk minél környezettudatosabban élni, és erről rendszeresen írunk is. Nemegyszer kaptuk meg az elmúlt időszakban, hogy teljesen vagy részben bolondok vagyunk. Hülyék vagyunk, hogy vissza akarunk menni 100-200 évet az időben. Egy csöppet sem érezzük ezt. A fejlődés útja nem minden esetben az egyenesen előre.

vous - 2017.10.09.
Minimalizmus, zero waste, környezettudatosság 1×1 – mit, miért és hogyan csináljatok?

Arra adtuk a fejünket, hogy összegyűjtjük az összes eddigi fontosabb írásunkat, rendszerezzük őket. Így ha szeretnétek ti is környezettudatosan élni, elmélyedni a minimalizmusban, a zero waste életmódban, vagy egyszerűen csak információra van szükségetek, itt (majdnem) mindent megtaláltok.

Az alapok

Azt vettem észre, hogy sokunknak az alapok hiányoznak a legjobban. Nem elég a közélettel tisztában lenni, ahogy Klau is írta, érdemes a környezettudatosság, ökológai lábnyom fogalmával is tisztában lenni, odafigyelni arra, a tárgyaitok előállítása mennyire terheli a környezetet, mennyi felesleges holmit vásároltok.

Lassan egy éve rendszeresen írok arról, mi a baj jelenleg a divatiparral. Egy ruha kapcsán például felmerül az alapanyag kérdése, a gyártási körülmények okozta környezetszennyezés, a kizsákmányolás, a gyerekmunka, a nők helyzete. Kevesen tudják, hova kerülnek a használt ruhák, egyáltalán semmi fogalmuk arról az irdatlan mennyiségről, amelyet egy-egy országban évente kidobnak. Arról pláne nem, mennyi idő alatt bomlanak le például a 100% poliészterből készített darabok. És ez csak a ruhaipar.

A következő cikkeket érdemes elolvasnotok akkor, ha szeretnétek képbe kerülni, tájékozódni:

Azt hiszitek kidobjátok, devalójában megeszitek - A nagy műanyagpara

Trendek mentén

A minimalizmus, a zero waste divatos trendek. Olyan, mintha most mindent el lehetne adni velük – a cikkeket is. Mi inkább azt szeretnénk, ismerjétek meg ezeket a fogalmakat. Olvassatok róluk minél többet. Barátkozzatok velük.

Semmi extra, csak ez a magyar lány megvarrja a teljes ruhatárát Békési Anna

Zero waste: Kump Edina hulladékcsökkentési szakértő előadásában olvashattok az alapokról

Slow mozgalom: evésben, szexben és a teljes életvitelben jelen van, de bemutattuk azt a magyar lányt, aki a teljes ruhatárát megvarrja, ez igazi slow fashon

Konmari: írtunk cikket Marie Kondóról és a rendrakás művészetéről, de azt is megírtuk, miért nem kattantunk rá teljesen

Minimalizmus: 3 + 1 fontos Facebook-csoport azoknak, akiket érdekel, mi lesz velük a jövőben

Azt is tudjuk, hogy sokan szívesen olvastok olyanokról, akik például évente csak egy befőttesüvegnyi szemetet termelnek, nem mosnak hajat samponnal, vagy képesek 33 ruhadarabból öltözködni szezonokon át. Ők lehetnek példaképek, de nem az a cél, hogy ti is PONTOSAN így éljetek azonnal. A cél az, hogy felismerjétek, hogy ha így folytatjuk, bele fogunk fulladni a saját szemetünkbe. Megmérgezzük a bolygót, megmérgezzük a gyerekeink és unokáink életét. Valahol el kell kezdeni. Ha kis lépésekben is, de el kell indulni az úton.

Nekünk sem megy mindig. A lényeg, hogy törekedjünk rá.

Bea Johnson, a zero waste királynője Budapesten járt

Inspiráló személyiségek, példaképek

Első lépés: rendszerezés

Minimalizmus és selejtezés – hogyan kezdjetek hozzá?

Második lépés: új utakon

Szemét, piknik! – Így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Mindennapok

pazarlás zöldség gyümölcs

Konyha

„Tampon helyett intimkelyhet és mosható betétet használok” – Zero waste fürdőszoba magyarul

Fürdőszoba

fast fashion

Ruhásszekrény

Harmadik lépés: valami egészen más, mint eddig

miniház

Zöld esküvő: Magyar menyasszonyok meséltek

Ház helyett: „Ide az emberek szabadságélményért jönnek” – ilyen az élet egy jurtában

Mikrootthonok: 10, 20, 30 négyzetméteres lakások

Nyaralás 2.0: Öko-bio hotelek a nagyvilágban

Temetkezés: Halálotok után újjászülethettek faként vagy lehettek gombacsemege

Kihagytunk valamit? Osszátok meg velünk!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!