Egyéb kategória

Ki fizessen az első randin? Megpróbálunk választ adni erre a megosztó kérdésre

Amikor az első randevún a pincér közelít a számlával, mindenki ugyanazt éli át: enyhe feszengést és bizonytalanságot. Ki nyúljon a számla után? Felezzetek? Vagy magától értetődő, hogy a pasi fizet? Ha felezni akartok, hogyan jelezzétek? Kérdések, amikre még mindig nincs egyetlen határozott válasz, de most összeszedem nektek a megfontolni való dolgokat. 

vous - 2017.07.12.
Ki fizessen az első randin? Megpróbálunk választ adni erre a megosztó kérdésre

Anyáink és az illemtan szerint nincs kérdés: a férfi fizet.

Csakhogy már más szelek fújnak, felnőtt egy újabb generáció, és egyre több területen mosódnak el a határok – így az illem terén is. A szerkesztőségben is feltettem a kérdést, ami a VOUS-lányok körében is igencsak megosztó volt. Az alábbi válaszok érkeztek:

„A pasi fizessen!”

„Az fizessen, aki randira hívta a másikat!”

„Ezen én is mindig feszülök, úgyhogy ha a pasi fizet, akkor nem bírom ki, hogy később (de még az első randin) ne hívjam vissza valamire.”

„Szerintem fizessenek aszerint, ahogy érzik. Én mindig felajánlottam randikon, hogy fizetem a részem. Ha nagyon erőlködött a pasi, hogy ő szeretné állni a cehhet, akkor persze megköszöntem és elfogadtam. (Mondjuk jó előjel, ha az elsőt ő állja, mert azt jelenti, hogy nem smucig.) Ettól függetlenül a többi randin ugyanúgy felajánlanám, hogy fizetem a részem – vagy hogy akár én hívom meg őt.”

Forrás:
Depositphotos

Tavaly a Her magazin is készített egy felmérést, amelyben 3000 ember nyilvánította ki a véleményét a témában.

Az eredmény szerint

  • a megkérdezettek 43%-a azt gondolja, úgy illik, hogy a férfi fizessen,
  • a megkérdezettek 36%-a szerint az a legjobb, ha felesben állják az este költségeit,
  • a megkérdezettek 18%-a szerint az vegye el a számlát a randi végén, aki a találkozót kezdeményezte,
  • a megkérdezettek 2% gondolta, hogy a nőnek kellene a pénztárcája mélyére nyúlnia,
  • a megkérdezettek 1%-a pedig kibújt a válaszadás alól. 

A kérdés szerintem azért is olyan megosztó, mert soha nem lesz rá egyetlen „helyes” válasz. Személy szerint sokáig azt gondoltam, helyzet- és emberfüggő, hogy alakul egy első randin a számlarendezés kérdése. Aztán egyszer szembejött velem egy videó a Facebookon, és azóta kicsit máshogy gondolom.

A felvételen az angol származású randiguru és parkapcsolati tréner, Matthew Hussey válaszolt ugyanerre a kérdésre. Ő azt mondja, egy nő nem várhatja el, hogy magától értetődően a férfi fizessen – hiszen ennyi erővel a férfi is joggal várhatná el, hogy a randi végén történjen „valami”. Aki az előbbit elvárja, de az utóbbin felháborodik, nem tesz mást, mint kettős mércét alkalmaz.

Szerinte egy jól nevelt nő mindig felajánlja, hogy hajlandó kifizetni a saját részét – és egy jól nevelt férfi pedig mindig elutasítja ezt a felajánlást.

Ez szerintem tökéletes összegzése annak, hogyan is illene az első pár randevún viselkedni – ha pedig komolyra fordul a dolog, az már egy más kérdés. Egy párkapcsolathoz két fél kell – szerintem anyagilag is, ezért idővel érdemes figyelmen kívül hagyni az illemet és átállni a felezésre.

Hosszú távon az, hogy egy pasi beleegyzik-e abba vagy sem, hogy a barátnője kifizesse a saját részét, szerintem már nem illem kérdése, hanem bizalmi dolog – és ez teljesen rendben van. 

Objektum doboz

Címkék: #illem #kérdés #randi
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!