Egyéb kategória

Célkeresztben a növényi tejek – érvek és alternatívák

A növényi tejek sokakat megosztó italok, egy tervezet szerint hamarosan nem is illethetők tej megnevezéssel... Sok oka lehet annak, ha valaki nem fogyaszt tejet, leggyakrabban azonban nem szabad akaratból, hanem kényszerűségből mondunk le nemcsak a tejről, hanem a különféle tejtermékekről. Most a tejpótló növényi italokat járjuk kicsit körbe.

vous - 2017.07.10.
Célkeresztben a növényi tejek – érvek és alternatívák

A tej elhagyásának leggyakoribb oka táplálékérzékenység, ami vagy tejfehérje-allergia vagy laktóz-intolerancia – bár ez utóbbi esetén a laktózmentes termékek fogyaszthatók. Vannak olyanok is, akik egész egyszerűen nem tartják emberi fogyasztásra alkalmasnak ezt az italt, emészthetetlennek és károsnak tartják – miközben persze másoknak vannak komoly ellenérveik –, és vannak, akik egészség- vagy környezettudatosság okán választják a vegán, minden állati alapanyagtól mentes étrendet, sőt életmódot.

tej kalcium

Divat a mentes tej? Akkor is veszik, ha nem laktózérzékenyek

Nincs mit szépíteni a dolgon, ideje színt vallanom. Andi vagyok, 28 éves. Függő. Tejfüggő. Csokifüggő is, de szerintem az emberiség nagy része az, úgyhogy szerintem ez nem annyira nagy dolog. De a tejfüggőség? Kicsit fura, nem?

Aki önként vagy kényszerből lemond a tejtermékekről, nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen egy füst alatt búcsút mondhat a sajtoknak, a kefirnek, a joghurtoknak, a túrónak, és ezzel együtt rengeteg ételnek, amelyekbe ezek belekerülnének.

Szerencsére ma már elég szép kínálatból válogathatunk: az emberi lelemény hihetetlen, és képes rizsből, mandulából, kölesből, zabból is „tejet”, de legalábbis tejjellegű italt készíteni.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta.hu oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek