Egyéb kategória

Hulladékmentes vásárlás? Itthon sem lehetetlen! Eláruljuk, hova érdemes benéznetek

Tudtátok, hogy az Európai Unió tagállamai együttesen évi százmillió tonna élelmiszerhulladékot termelnek? Ez azt jelenti, hogy a megvásárolt ételek közel 25%-a a kukában landol. Magyarországon egy fő évente kétszáz kiló ételt dob ki, ami mehetne bizony sokkal jobb helyre is a szeméttároló helyett, és akkor még nem beszéltünk ezek csomagolásairól, ami óriási terhet jelent a bolygónknak. Pedig nagyon pici odafigyeléssel rengeteget tehetnénk ez ellen. Ebben pedig egyre több zero waste, vagy úgynevezett nopack bolt segít nekünk.

vous - 2017.06.22.
Hulladékmentes vásárlás? Itthon sem lehetetlen! Eláruljuk, hova érdemes benéznetek

Nekünk embereknek, nekünk magyaroknak sajnos már kevésbé. Kifejezetten erre a szemléletre épülő üzlet csak elvétve akad az országban, és többnyire azok is igen hamar lehúzzák a rolót. De nem adjuk fel, és sokan inkább a piacokon vásárolunk, és egyéb olyan üzletekben, ahol csomagolásmentesen juthatunk élelmiszerekhez. Hál' istennek egyre többen tesznek hasonlóan, hiszen itthon a jelenlegi állás szerint csak és kizárólag a csomagolóanyagokból megközelítőleg…

…évi egymillió tonna szemét keletkezik!

Az pedig, hogy inkább ezekbe a boltokba és piacokra járjunk el vásárolni, mindössze annyira bonyolítja az életünket, hogy megírjuk a bevásárlólistát este, reggel bedobjuk a dobozainkat és zacskóinkat a táskánkba, majd munka után ezekbe kérjük a megvásárolni kívánt termékeket. Nem is olyan bonyolult, igaz? Jó, lehet, hogy egy picivel többet kell sétálnunk majd emiatt, de a séta meg amúgy is fontos. Legalább mozgunk is egy picit, nem?

Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet

Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet

Számomra a modern, igényes nő-, tudatos, nemcsak magára és a külsejére fordít gondot, hanem a közvetlen környezetére, sőt, hogy még ennél is tovább menjek, magára a tágabb értelemben vett környezetre is ugyanannyira ügyel, mint a reggeli sminkjére. Nem mondom, hogy 0–24-ben azon kell gondolkodnunk, hogyan tegyük jobbá, élhetőbbé a bolygónkat, de kis lépéseket azért mindenki beilleszthet a hétköznapjaiba. Ezeket pedig a legjobb a konyhában elkezdeni!

És nem csak a bolygónknak előnyös, ha ilyen kimérős, vagy úgynevezett csomagolásmentes boltokban vásárolunk:

  • Csomagolás nélkül akár 40%-ot is spórolhatunk egy-egy élelmiszeren, de akár a tisztítószereken is.
  • Annyit vásárolunk egy adott élelmiszerből, amennyire épp szükségünk van – nem köt meg a sztenderd kiszerelés,
  • éppen ezért jóval kevesebb ételhulladékot termelhetünk, meg persze – ahogy már említettem – jóval kevesebb szemetet is,
  • ha saját zacskót, dobozt viszünk a bevásárlásra, hazaérve még csak át sem kell öntenünk őket egy tárolóba, vagyis megspórolhatunk egy kis időt, energiát és persze felesleges mosogatást is.

Forrás:
VOUS

Ha kedvet kaptatok, hogy kipróbáljatok egy-két olyan helyet, ahol kimérve juthattok élelmiszerekhez, összegyűjtöttem nektek néhányat, ahol én is szívesen vásárolok, és amiket nekem is ajánlottak az utóbbi időben.

Szatyorbolt – ahol egy igazán remek közösséghez tartozhattok

A Szatyorboltról már többször írtam nektek, mert szuperegészséges, szezonális, biofinomságokat vehetünk és rendelhetünk tőlük. Emellett pedig workshopokat is tartanak a fenntarthatóság témakörében. Szóval ez egy remek hely!

Forrás:
Facebook/Szatyorbolt

Én kéthetente szoktam tőlük rendelni egy kosár friss, mesés zöldséget, amit nem messze az otthonomtól vehetek át. A zöldségek és gyümölcsök egy ládában érkeznek, én pedig óriási vászonszatyrokkal. Mindent szépen átpakolok, és már a hazaúton azon morfondírozok, miből mit készítsek az elkövetkezendő héten. Csak zárójelben jegyzem meg, mindössze két ebéd áráért kaptok náluk egy hétre való finomságot – nagyjából két személyre!

Piacok és csarnokok – mindenkinek kötelezőek

Természetesen a legtöbb piacon kaptok csomagolásmentesen árut, de ez főleg a zöldségekre, gyümölcsökre, esetleg a a savanyúságokra terjed ki, és persze tejterméket és tojást is kérhettek a saját dobozotokba. De van a városban egy-két piac, sőt egy-két hipermarket is, ahol találtunk kifejezetten kimérős pultokat.

Forrás:
VOUS

A Vámház körúti vásárcsarnokban több ilyen is van, ahol fűszereket, gabonaféléket, hüvelyeseket vásárolhattok, csakúgy, mint a Rákóczi téri vásárcsarnokban, itt egyébként van egy kis bolt, Ancsi csemegéi néven fut, ahol akár szárított paradicsomot, csonthéjasokat és egyéb magvakat, finom csemegéket szerezhettek be, nagyon jó áron!

Forrás:
VOUS

A Fehérvári úti vásárcsarnokban a tejtermékeken, gyümölcsökön, zöldségeken, húsárukon, halakon és savanyúságokon kívül saját dobozkátokba is hazavihettek például kimérős kuszkuszt, rizst, szárított, kandírozott gyümölcsöket, csokival bevont csonthájasokat és egyéb finomságokat. Figyelem, ne éhesen menjetek, mert tuti felvásároljátok a fél boltot, ha betértek ide!

Nem is olyan nehéz: így csökkentsétek a szemeteteket!

Nem is olyan nehéz: így csökkentsétek a szemeteteket!

Emlékeztek még arra a lányra, aki 3 év alatt mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termelt? Azt hiszem, akárhogy is próbálkoznék, számomra ez lehetetlen küldetés lenne. De még ha nem is sikerül ennyire csökkentenem az általam termelt szemét mennyiségét, akkor is megéri a próbálkozást. Hiszen így tehetek valamit a bolygónkért, a családomért, és persze önmagamért – éppen ezért bele is vágtam!

Ha tudtok olyan boltról, ahol szintén vásárolhattok csomagolásmentesen, kérjük, írjátok meg kommentben!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.