Az elmúlt években rekord népszerűségre tett szert világszerte a vietnámiak fűszeres húslevese, a pho (ejtsd: fő), ami ma már nálunk is sok helyen kóstolható, de egyszerűen elkészíthető otthon is – nem sok munka van vele, de néhány különlegesebb alapanyagra azért szükség lesz.
A sokszínű vietnámi konyha legismertebb levesét fura módon a franciáknak köszönhetjük. Bár a vietnámi konyhára nagy befolyással volt a kínai és az indiai konyha is, a francia gyarmatbirodalom részeként sok alapanyagot és ételkészítési módszert vettek át a helyiek a gyarmatosítóktól. A pho levesnél ez egyértelműnek tűnik, a leves készítése és a neve is hasonlít a francia húslevesre, a pot au feu-re (ejtsd: pot-o-fő), ami a miénkkel megegyező, lassan és soká főzött marhahúsleves.
Húsleves, de nem úgy: kukoricával és avokádóval, egyenesen Kubából
Kuba konyháját nem is ismerjük, legfeljebb néhány koktélt, a híres rumos italokat. Pedig nagyon izgalmas és kreatív a konyhaművészetük, éppen olyan sok összetevős, mint emblematikus húslevesük, az ajíaco.
A pho is egy húsos marhacsonttal főzött leves, azzal a különbséggel, hogy sokféle fűszerrel készül, zöldség nem kerül bele, csak hagyma, és tálaláskor pakolják meg a sűrű belevalókkal.
A legfontosabb ezek közül a rizstészta, illetve a hajszálvékony szeletekre vágott nyers marhahús, ami a forró lében, már a tányérban fő át pillanatok alatt.
A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!