Egyéb kategória

Szeretnétek, ha mellétek állna a jó szerencse? – ha nem, akkor is mutatunk pár remek lakáskiegészítőt

Sokan vannak, akik hisznek a szerencsében, és nem bíznak mindent a sorsa. Amit lehet, elkövetnek azért, hogy a lehető legtöbb pozitív energiát szívhassák magukba. Erre pedig olyan szuveníreket és talizmánokat használnak, amelyeket már jól ismerünk a boltok polcairól, de azt, hogy miért is kerülnek be egy lakásba, milyen célt szolgálnak, és honnan jön egyáltalán a varázserejük, azzal csak kevesen vannak tisztában. Összeszedtem nektek a legközkedveltebb darabokat, amit ha nem is a jó szerencse érdekében tesztek be a lakásba, akkor is jól jártok, mert szuperkedvesek.

vous - 2017.06.05.
Szeretnétek, ha mellétek állna a jó szerencse? – ha nem, akkor is mutatunk pár remek lakáskiegészítőt

Én bevallom, nem igazán hiszek ezekben, de azt sem tagadom, hogy megtalálhatók az otthonomban ezek a szeretnivaló és igen dekoratív kis figurák.

Ha pozitív energiákra vágytok, készítsetek szélcsengőt! Mojzes Nóra

Ha pozitív energiákra vágytok, készítsetek szélcsengőt!

Míg mi a szélcsengőt csupán dekorálási céllal és persze hangja miatt alkalmazzuk az erkélyen vagy a kertben, addig a kínaiak ennél jóval tudatosabban használják már évezredek óta. A feng linget, vagyis a szélcsengőt anno egy úgynevezett futaku-harang előzte meg, amelyet a buddhista templomokban használtak először. Úgy tartják, hogy hangjukkal elűzzük a „mérgező nyilakat”, vagyis hatástalanítjuk a rossz csillagkombinációkat és felerősíthetjük a pozitív energiákat.

Maneki-neko – avagy az integető macska

Japánból származik, és közel 150 éves. Azonban tévesen sokan kínainak gondolják – vagy nem, eredete sajnos nem egyértelmű. Mindenesetre mindkét földrészen igencsak közkedvelt ez a kedves, korábban porcelánból, manapság pedig már műanyagból készült szerencsehozó állatka.

Objektum doboz

Legtöbbször fehér, fekete, arany, vagy piros változataival találkozhatunk, és bár szerencsét mindegyik változat hoz a gazdájának, mégsem mindegy, milyet választunk belőlük. A tuti befutó állítólag a háromszínű, amelyik fehér alapon fekete és piros foltos.

  • Fehér: A tisztaságot és a pozitív energiákat szimbolizálja, és persze bevonzza a szerencsét.
  • Fekete: Elűzi a gonosz szellemeket, sőt a tolvajokat és zaklatókat is.
  • Arany: A jólétet és gazdagságot szimbolizálja.
  • Piros: Távol tartja a rossz szellemeket és a betegségeket.
  • Zöld: Én ezzel a változattal még ugyan nem találkoztam, pedig igencsak hasznosnak tűnik. Az egyetemisták különösen kedvelik, hiszen segít a tanulmányi sikerekben.
  • Rózsaszín: Nálunk szintén ritkaságnak számít – állítólag nem is tartozik a hagyományos változatokhoz –, egyesek szerint a szerelemben és párkapcsolatban nyújt segítséget.

Számtalan legenda övezi a cica történetét, az egyik ilyen „hihető” sztori pedig a következő: Egy rendkívül szegény buddhista kolostor szerzetesei viselték gondját Tamának, a macskának, és bár nagy nélkülözésben éltek, a cicának minden nap biztosították a napi betevőt. Tama egy nap épp a kolostor előtt ücsörgött, és lengette az egyik mancsát, amikor egy gazdag szamuráj járt arra. Betért egy imára kolostorba, amikor szembesült vele, mekkora szegénységben élnek a szerzetesek, majd minden pénzét, ami csak nála volt, nekik adta. Megtisztult a tudata, a macska pedig szerencsehozóvá vált az emberek körében.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Kokeshi baba

A Kokeshi babákat szerintem legalább annyian ismerik, mint az integető macskát, maximum nem tudják, hogy így hívják. Ezek a csodálatos babák nálunk is kaphatók, és annyira bájosak, hogy ha egyszer megpillantunk egyet, tuti nem megyünk haza nélküle. Legalábbis én nem bírtam ki, hogy ne válasszak egyet közülük.

Objektum doboz

A babák – már legalábbis az eredetik – kézzel készülnek, és mivel fából faragják őket, amelyeknek más-más erezete van, gyakorlatilag nem létezik két egyforma belőlük. Minden babának saját egyénisége van. Formailag egyszerűek, de öltözékük, kimonóik sokszor elképesztően részletgazdagok és színes. Fiatal lányokat, nőket ábrázolnak, akik megtestesítik a japán női szépségideált.

Fekete haj, porcelánbőr, báj és szelídség árad belőlük.

Az első darabokat állítólag már az 1600 évek elején készítették Tohoku környékén mesteremberek, akik egyébként rizsestálakat és edényeket esztergáltak, a babákat pedig szuvenírnek szánták az odalátogatóknak. A másik feltevés, hogy ugyancsak mesteremberek a gyermekeiknek készítették őket, hogy egyrészt nyilván legyen mivel játszaniuk, másrészt, hogy jó legyen a termés – hiszen pozitív energiákat tulajdonítottak a fababáknak.

Objektum doboz

Objektum doboz

Szerencsehozó elefánt

Ez a szimbólum a legenda szerint Buddhához és Ganesha istenséghez tartozik. Kínában az elefánt az erőt, bölcsességet, termékenységet, a jó szerencsét, sikert és az otthon védelmét szolgálja – már ha az orrmánya felfelé áll. A feng shujban sokszor használják a lakás egyes területein. De hogy hol, milyet és hány darabot, az nagyon nem mindegy!

  • Ha a jó szerencsét és áldást szeretnétek bevonzani, tegyetek egy vagy akár két felfelé álló ormányost a bejárati ajtó közelébe, úgy, hogy befelé nézzenek.
  • Ha elkerülnétek a balszerencsét, pont fordítva, kifelé nézve tegyétek az ajtóhoz, így a csí bent marad az otthonotokban.
  • Ha a szeretet és hűség megtartása lenne a cél, tegyetek egy elefántpárt a hálószobátokba.
  • Ha sikerre vágytok a munkában, az irodátokban szintén az ajtóhoz közel helyezzetek el egy elefántot.
Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.