Egyéb kategória

Legyetek nádszálegyenesek! Tippek az egyenes tartásért

Az egyenes testtartásért igenis meg kell dolgozni. Ma, amikor rengetegen végzünk ülőmunkát, ez fokozottan problémát jelent, hiszen folyton görnyedünk a monitor előtt, a telefon fölött. Éppen ezért tegyetek meg mindent az egyenes tartásért és a hátatokért!

vous - 2017.05.28.
Legyetek nádszálegyenesek! Tippek az egyenes tartásért

Tudatosítsátok, hogy figyelnetek kell magatokra!

Már az is fontos lépés, hogy felismerjétek, hogy ezzel foglalkoznotok kell a saját érdeketekben. Először még kényelmes lehet görnyedni, de idővel komoly fájdalmak is társulhatnak hozzá: hátfájás, izomfájdalmak. Nem hiányzik, ugye? Egyébként jó módszer lehet, ha folyton nézitek magatokat a tükörben (vagy akár a kirakatokban).

Meglepődnétek, mennyire motivál a kiegyenesedésre, ha látjátok, mennyire csúnya a testtartásotok!

Erősítsétek meg a hátizmaitokat!

Nyilván az egyenes testtartáshoz némi izomra is szükségetek lesz, és sajnos a sok görnyedés és a mozgásszegény életmód alapoan leamortizálja ezeket az izmokat. Kezdjetek el edzeni, és akár napi szinten szánjatok 10-15 percet a hátizmaitokra. Jót tesz a hátatoknak a pilates, a jóga és a gyógytorna is, meglátjátok, ha megerősödnek a hátizmaitok, a tartásotok is sokkal szebb lesz.

Objektum doboz

Bye-bye, magas sarkak!

Bármilyen szexi is a magas sarok, jobban jártok, ha egy masszívabb talpú cipőre esik a választásotok, ami a talpaitok ütközését a talajjal is jól tompítja. A magas sarok megterheli a derekatokat és a térdeteket is, az egész testtartásotokat megváltoztatja. Így kezdődnek az első derék- és térdfájdalmak.

cipő lábbeli magas sarkú

Sírtak a lábujjaim és belül én is – ilyen volt egy napom tűsarkakon magassarkú-szűzként

Nóri egy meetingen ledobta a bombát: 1-2 cipőpróbán kívül sosem viselt magas sarkút. A lányok csak pislogtak, nem kérdeztek semmit, csak annyit mondtak: ez a téma cikkért kiállt!

A végeredményt itt olvashatjátok.

Üljetek helyesen!

Ha ülőmunkát végeztek, akkor üljetek helyesen! Nem véletlenül találták ki, hogy a székek magassága állítható legyen, használjátok ki a benne rejlő lehetőségeket! Fontos, hogy a lábaitokat derékszögben, párhuzamosan tartsátok, a hátatokat pedig egyenesen. Ez utóbbira rá is segíthettek azzal, hogy kitámasztjátok egy kisebb párnával a derekatokat. Időnként pedig álljatok fel, és sétáljatok egyet.

A kezetek pont feküdjön az asztalon, a laptopotok monitora pedig legyen szemmagasságban – igen, ehhez akár alá is polcolhatjátok. Semmiképp ne legyen az öletekben: nekem sosem fáj annál jobban a hátam, mint amikor ölbe tett laptoppal dolgozom. Apropó, így rendezzétek be az otthoni irodátokat a hátatok érdekében!

Objektum doboz

Az utcán is vigyázzatok a hátatokra!

Egy időben csakis kizárólag válltáskát voltam hajlandó hordani, de ez az utóbbi másfél évben megváltozott, miután a sokadik vállbecsípődéssel és derékfájdalommal kellett megküzdenem. Használjatok inkább hátitáskát, úgy egyenletesen oszlanak el a súlyok a testeteken, ráadásul szinte késztet is az egyenes testtartásra. Figyeljetek arra is, hogy ha lúdtalpatok van, akkor talpbetéttel javítsátok a testtartásotokat. A lúdtalpasok testfelépítése ugyanis elcsúszik: kifordul a boka, a térdek terhelődnek, persze a csípő is. És már kész vendégetek is a derékfájdalom. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.