Egyéb kategória

Legyen vörös! De melyik? – Teszteljétek, a vörös hány árnyalatát ismeritek!

A vörös szenvedélyes, szexi, buja, erotikus, erős, drámai, a kezdet és a vég színe egyben. A piros dinamikus, friss, életigenlő, pezsdítő. Egyedül a magyar nyelv különbözteti meg ennek a színtartománynak a sötétebb és világosabb árnyalatait: a vöröseket és a pirosakat. Egy jó vörös vagy piros kiemeli a szépségeteket és kiemel benneteket a tömegből. A bátrak színe. Tudni kell viselni, mert nem lehet benne elbújni. De ha már valaki eljut addig, hogy viseli ezeket, miért is akarna elbújni, nem igaz?

vous - 2017.05.19.
Legyen vörös! De melyik? – Teszteljétek, a vörös hány árnyalatát ismeritek!

Az előző színtesztes cikket (Színteszt 2.0 – Most kiderül, hány árnyalatot ismertek) annyira szerettétek, hogy úgy döntöttünk a szerkesztőségben, ismerjük meg jobban egy-egy alapszín árnyalatait is. Mivel a mai nap témája a Vulkán itt a VOUS-n, ezért a pirosakat és a vöröseket vettük górcső alá, és meg kell mondanunk, bármennyire is bírjuk ezeket a színeket: semmit sem tudunk róluk.

Ismét egy játékos tesztre hívunk benneteket, hogy megismerjetek néhány árnyalatot, közben mesélünk is róluk egy keveset. De csak a teszt után! (Várjatok egy kicsit, amíg betölt.)

Objektum doboz

piros divat

Perzseljen a ruhatár! – Viseljétek magabiztosan a szerelem színét!

Egy piros rúzsra manapság azonnal, míg egy piros kabátra ritkán vagy talán soha nem mondunk igent. Pedig a szerelem színének igenis van helye a ruhatárunkban, ráadásul egy kis odafigyeléssel ebből a színből (is) mindenki megtalálhatja a kedvére valót, akarom mondani, hozzá illőt!

A VOUS-tippekért kattintsatok ide!

 • Tizian és Rubens: a két festőről elnevezett szín közül az egyik csak a nevében vörös. Tiziano Vecellio képein gyakran tűnnek fel szőkésvörös hajszínnel a modellek. Ez a szőkésvörös hajszín a narancs színtartományba esik. Rubens vöröse, amelyet Van Dyck-vörösnek is mondhatnánk, a két festő által gyakran használt, teltvörös szín.
 • A pokolvörös is egy festőhöz, egészen pontosan Hieronymus Boschhoz kötődik, aki a pokolábrázolásainál használta ezt a mély, izzóvörös árnyalatot.
 • A galambvérszín a rubin gyakori színjelzője. Ebből következik, hogy a rubinvörös a galambvérszín szinonimája.
 • A sárkányvérvörös egy különleges legenda szerint olyan szín, amelyet az elefánt és a sárkány harcában kifolyt és összekeveredett vérének színe ad. A sárkányvérfa vagy sárkányliliom színes gyantájával rendszeresen festettek korábban, mert kötőanyagok nélkül is alkalmas volt festéknek.
 • A tulipánpiros és a tulipiros nem ugyanaz a szín, az utóbbinak nincs fizikai megfelelője.
 • Az eperszín régies neve a fréz francia eredetű szó (fraise, jelentése: eper).
Közönséges? Dehogy! Megmutatom, hogyan néz ki jól a piros szín a lakásban

Közönséges? Dehogy! Megmutatom, hogyan néz ki jól a piros szín a lakásban

Ha arra adjátok a fejeteket, hogy lakást vesztek, házat építetek vagy felújítotok, valószínűleg szembejön az a fontos kérdés: milyen színűek legyenek a falak, a bútorok vagy a berendezési tárgyak. A vörös általában nem szerepel a listán, mondván túl erőteljes, agresszív, élénk, szenvedélyes. Egy szó, mint száz, nem a pihenést és a harmóniát erősíti. Pedig…

A cikkért kattintsatok ide!

 • A törökpiros a 19. század második feléig a leggyakoribb festőanyag volt. Egy festőnövény, a buzér gyökeréből állították elő. A természetes vörös színnél olcsóbban jutottak hozzá, ezért tudott széles körben elterjedni. És honnan a név? Európában törökök terjesztették azt a módszert, amivel elő tudtak állítani festéket. Ezt a módszert végül a hollandok fejlesztették tovább, akik erősebben pigmentált mélyvöröset is ki tudtak nyerni a festőbuzér gyökeréből. Ezt a színt azonban már krappnak nevezzük.
 • Az örménypiros a bíbortetűből nyert textilfesték.
 • A brokát tulajdonképpen egy nehéz selyemszövet, amelyet arany- vagy ezüstszállal szőttek át. A színe bármilyen lehet, de a legkedveltebb nagyon sokáig a vörös volt, amit meg is értünk.
 • A bársony sokáig finom, vörös kelmét jelentett, a bársonyszín éppen ezért mindig mélyvörös árnyalatot takar.
 • Az angolvörös egy vas-oxid eredetű festék, amely ismert indiai és velencei vörösként is.
piros-ruzs1

A Rúzs, ami minden nőnek kötelező! De hogyan találjuk meg az igazi pirosat?

Kétség nem fér ahhoz, hogy a rúzsozott ajak a nőiesség védjegye. Még a nők szeme is megakad a nőkön. Itthon főleg amiatt, mert nem vagyunk hozzászokva. Leginkább azért bújunk el a piros rúzs elől, mert nem leljük a saját árnyalatunkat, valamint bátorságunkat.

Pádár Detti, a VOUS sminkese segített nekünk. A cikket ide kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.