Egyéb kategória

Amikor csupasz fenékkel báloztak – 2017 nyarának slágerdarabjában a 18. század végén is divatosak lennénk

Emlékeztek arra a cikkre, amikor westernruhákat építettünk bele a hétköznapi ruhatárba? Akkor én voltam Engel Nóri modellje, aki épp stylistnak tanul. Először kicsit meglepődtem, amikor egy teljesen átlátszó ruhával állított be a szerkesztőségbe, de aztán gyorsan leesett, mire is gondolt. A meztelen ruha divatja a sztárok után bennünket is utolért.

vous - 2017.04.24.
Amikor csupasz fenékkel báloztak – 2017 nyarának slágerdarabjában a 18. század végén is divatosak lennénk

Csak míg a sztárok a vörös szőnyegen melltartóval és bugyival viselik a meztelen ruhát, addig mi kaptunk egy kis engedményt: farmerre, pólóra, ruhára, overallra is viselhetjük pluszrétegként. Nekem nagyon bejön ez a stílus, mindig is imádtam a ruhát viselni a nadrág fölött, ezeket az áttetsző anyagokat pedig különösen szeretem.

Objektum doboz

Objektum doboz

engel-nora-wild-west-store-western-stilus-csizma-divat5

Helló, cowgirl! – Egy kockás ing és egy rojtos mellény mindig jól jön

Cowboykalapra és kockás ingre valószínűleg Madonna Don’t Tell Me című videoklipje óta nem irigykedett úgy igazán ember, pedig egy-egy western stílus inspirálta ruhadarabnak igenis van létjogosultsága és helye egy hétköznapi nő gardróbjában is. Most bőszen rázzátok a fejeteket?

Olvassatok tovább ITT, esélyes, hogy meggondoljátok magatokat!

Mivel korábban sokat (sokat, nagyon sokat) forgattam divattörténettel foglalkozó könyveket, eszembe jutott, mekkora sikerünk lett volna a leheletvékony ruhákat viselve a 18–19. század fordulóján, amikor szintén az átlátszó volt a divat.

A kor karikaturistái szerint a nők csupasz fenékkel bálozták végig a direktórium korszakát.

A Bonaparte család legszebb tagja Pauline Bonaparte (1780–1825) volt, aki leghíresebb portréján olyan leheletvékony ruhát visel, amelynek anyagán átsejlik a mellbimbója. Azt is gondolhatnátok, hogy a festő költői túlzásokba esett (jaj!), de ha hihetünk a történetmesélőknek, akkor Napóleon húga szívesen okozott botrányt ilyen és ehhez hasonló megjelenéssel. Őt tartották a korszak egyik legszebb nőjének, aki tejes fürdővel ápolta hófehér bőrét, odáig voltak finom vonásaiért és alakjáért. Vonzerejét nagyban fokozta, hogy nem hagyott nagy teret a képzeletnek, a kor divatja segített is neki ebben.

A francia forradalom (1789–1795) után rövid átmeneti korszak következett a divatban is. Martin Lancaster múzeumi kurátor egyenesen őrültnek nevezi a forradalom utáni néhány évet a Fashion TV egyik videójában. A direktórium divatkövető hölgyei leheletvékony muszlinból, tüllből, batisztból vagy fátyolszövetből készült ruhákban botránkoztatták meg az idősebbeket, akik tornyos parókákon, túldíszített, rokokó viseleteken és fűzőbe szorított testeken szocializálódtak.

A meztelen divatnak sok-sok előzménye volt: egyszerre az ókori görög és római kultúra vált eszményképpé, a francia forradalom után le akartak számolni az arisztokrata divattal, ezekben az években fedezték fel Pompeji romjait, ami szintén az ókori világ felé terelte a figyemet.

Pauline Bonaparte mellett a kor szépségikonja volt Juliette Récamier és Jozefina császárné, valamint barátnője, Thérésa Tallien is, aki állítólag eperlében fürdött, és olyan vékony ruhákat viselt, amelyeket könnyedén áthúzhatott volna a gyűrűjén. Egy alkalommal olyan ruhát választott egy bálra, amelynek súlya a római szandállal és az ékszerekkel együtt is mindössze 150 gramm volt. Egyesek szerint nem viselt fehérneműt sem, mások szerint a leheletvékony ruhák alatt testszínű selyemtrikót illett azért viselni.

Vékony anyagból készültek ekkor a papucscipők is, amelyeket télen sem cseréltek csizmára. A kabátok helyett pedig kasmírsálakkal védekeztek a hideg ellen, de ez nem elég: a hölgyek folyamatosan úgynevezett muszlinbetegségben szenvednek a könnyű anyagok miatt – állítólag.

A ledérségnek végül Bonaparte Napóleon uralomra jutása vet véget, mert az a tény, hogy van uralkodó és van udvar, máris olyan változás, amelynek az élet minden területére, így a divatra is hatása volt: megjelentek a hosszú kesztyűk, a ruhák színesebbek, az anyagok pedig vastagabbak és díszesebbek lettek.

(A cikk a kép alatt folytatódik)

1.Zara 2.H&M 3.Mango 4.Zara 5.H&M

1. Zara 2. H&M 3. Mango 4. Zara 5. H&M
Forrás:
Wikipedia

A meztelen ruha divatja néhány éve a sztárvilágot is uralja, erről ide kattintva olvashattok bővebben. Mostanra pedig begyűrűzött hozzánk is. Én ebből kimaradok, de 

stylistnak tanuló szerkesztőnk, Engel Nóri elárulja nektek, hogyan viseljétek és hol szerezhetitek be ezeket a meztelen darabokat:

„Kezdetben csak külföldi street style és blogfotókon láttam ezeket a furcsa darabokat, végül néhány hete örömmel fedeztem fel őket a hazai üzletekben is. Én leginkább kiegészítőnek nevezném, ugyanis önmagában semmiképp sem gondolom hordhatónak, de a legújabb trendek szerint a legegyszerűbb farmer és póló fölé érdemes felkapni, és máris kész az izgalmas szett.

Aki bevállalós, és nem zavarja a sok kíváncsi tekintet, az bátran felveheti fesztiválra, buliba, de akár egy randira is.

Mintásat mintással viselni? Jaj, ne! – 5 napig teszteltem, mit mivel érdemes párosítani

Mintásat mintással viselni? Jaj, ne! – 5 napig teszteltem, mit mivel érdemes párosítani

Csíkos felsőhöz virágos alsó? Na ne már! – gondolnátok magatokban a legtöbben, és így éreztem én is idáig. Amellett, hogy évekig csak fekete ruhák sorakoztak a gardróbomban, a mintáktól is irtóztam. Mégis hogyan és mivel viselném őket? Ilyen felfogással képtelenség volt elhinni, hogy a menő street style képeket leszámítva bárhol is megállná a helyét egy mintás alsó, mintás felső kombó. Pedig de!

Kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek