Egyéb kategória

„Körülöttetek élünk mi, fogyik” – nyílt levél a szűklátókörűekhez

Nemrég elém került az Autizmus Live blog egy posztja, ami eléggé felkavart. A blogot egyébként egy anyuka írja, aki kettő gyerekt nevel, Zalánt és Leventét, akik érintettek az autizmusban. Az ő életüket tárja elénk posztról posztra.

vous - 2017.04.23.
„Körülöttetek élünk mi, fogyik” – nyílt levél a szűklátókörűekhez

És ez rendkívül fontos. Hogy valaki erről is ír. Az autizmusról, az ezzel zajló hétköznapokról. Ezzel is felnyitogatjuk a szemeket, világosságot gyújtunk az agyakban, elsöpörjük a tévhiteket. Éppen ezért kavart fel Dóri posztja, amikor arról ír, hogy egy régi iskoláskori ismerőse, aki hozzájuk közel lakik, kedélyes üdvözlés helyett csak biccent nekik, ám amikor végül meg is szólalt, a kedves szavak helyett a következőket zúdította a posztíró anyuka nyakába:

Te, figyelj, láttalak a tévében, tulajdonképpen évek óta látlak, mindennap, késő tavasztól az ősz derekáig…

A gyerekekkel meg a kutyával, amikor sétáltok. Láttalak a tévében… Hát jó szar lehet neked… Csak ezt akartam elmondani, meg azt, hogy a te életed nem élet. Tulajdonképpen utánad nézettem a riport után… A férjem megteheti… Van hatalma. Te nem gondolkodtál még azon, hogy eltakarodjatok innen, hogy ne fertőzzétek tovább a környezeteteket???? Fertőzőek a gyerekeid, ha jól tudom… A férjem azt mondta, egyre több az autista gyerek. A minisztériumban azt beszélik, járvány. Figyelj, menjetek el. Jobb lesz mindenkinek.”

Ennyire nem lehet középkori a helyzet…

És ilyenkor csak rázom a fejem, hogy nem, nem, nem és nem. Ilyen nem történhet meg. Ennyire nem lehet középkori a helyzet, az emberek ennél józanabbul gondolkoznak, ugye? Ugye? Na, hát ezek szerint nem, és kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy a sötétség még mindig teret hódít, bekebelez, felzabál, pedig az van, hogy vannak lehetőségeink arra, hogy ezt a homályt eloszlassuk.

Forrás:
pexels

Mert vannak könyvtárak, könyvesboltok olyan könyvekkel, amelyeknek a címében benne van az autizmus. Ki lehet nyitni, nem harap, kipróbáltam. A benne lévő betűk sem égetik ki a retinát, az autizmusnak nincsen ilyen mellékhatása – ha jól tudom, és jól tudom –, mint ahogyan nem járvány az autizmus, és nem is fertőző.

Teljesen átérzem az édesanya helyzetét abból a szempontból, hogy milyen érzés szembesülni azzal a váddal, hogy fetőző vagy. Amikor kisiskolás voltam, az egyik gyerek odajött hozzám, és megkérdezte tőlem, a mozgássérült kezemre mutatva, hogy ha hozzáér, akkor azt ő elkapja-e. Nem tudtam rá válaszolni, hazamentem, megkérdeztem az anyukámtól. Közben rendesen rosszul voltam a gondlattól, hogy fertőzhetek, most meg attól vagyok rosszul, hogy vannak más gyerekek, akik ezt élik át, csak mert a szüleik nem beszélgetnek velük ilyen témáról.

Pedig a téma adott: körülöttetek élünk mi, fogyik.

Szóval nem értem, miért nem nyúlnak az ilyenek könyvekhez, miért nem néznek ismeretterjesztő videókat, miért nem kérdeznek és járnak utána olyan témának, amit nem értenek, mielőtt messzemenő következtetéseket vonnának le. Annyi blog van, amit autisták írnak. Annyira izgalmas belepillantani mások világába. Nem ördögtől való dolog az autizmus, sem más fogyatékosság.

Azt sem viselem jól, amikor általánosítanak, amikor az autizmusról beszélnek. Mert az ÖSSZES autista ilyen és olyan, valamint nem csinálhat ezt vagy azt. Pedig ma már az „autizmus” kifejezés lassan kikopik a közhasználatból, helyette inkább az „autizmus spektrum” kifejezést használjuk, pontosan azért, mert nagy a szórás.

Az autizmus ugyanis egy olyan állapot vagy fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet, ami eltérő arányokban jelenik meg az érintetteknél. A „spektrum” szó ugyanis pontosan arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenése van. Van, aki enyhébben érintett, van, aki kevésbé.  

asperger szindróma betegség

„Az 'Asperger' szó hallatán az emberek többsége előítéletekre asszociál” – interjú

Szerintetek milyen egy aspergeres? Gondolom, a legtöbbeteknek az Esőemberben látott Dustin Hoffman jut eszébe, pedig az igazság az, hogy amennyi pénzt hozott a konyhára az a film, pont annyi kárt is okozott. Mindenki azt gondolta: pont ilyen egy autista, pont ilyen egy aspergeres is. Pedig az autizmusnak jóval szerteágazóbb spektruma van, amelyen elhelyezkednek az Asperger-szindrómások is. Erről az Aperger+ blog írója mesélt nekünk.

Az autizmus általában a szociális interakciókban mutat eltérést, például a szemkontaktus használata nem olyan természetes számukra, vagy a szociális, kortárs kapcsolataikat nehezen kezelik, de ma már – noha az autizmus nem gyógyítható – megfelelő fejlesztésekkel meg lehet könnyíteni az életüket. Különféle technikákat is kialakítanak, hogy tudjanak beilleszkedni, végezni hétköznapi teendőiket. 

Szóval, nincs itt semmiféle vírus, járvány, fertőzés, amiről egyes emberek variálnak. Nekik és nekünk, fogyiknak itt ebben a világban helyünk van. Mi nem megyünk sehová. Nem attól lesz jobb a helyzet, hogy elmegyünk, hanem attól, hogy maradunk – egy befogadó közösségben, aki átlátja, hogy mit is jelentenek az olyan szavak, mint az autizmus spektrum vagy a hallássérülés.

Kérlek, ne hagyjátok, hogy a sötétség bekebelezzen titeket!

Ajánlott cikkek