Egyéb kategória

Készen állsz a nagybetűs életre? Így használd ugródeszkának a főiskola nyújtotta lehetőségeket

„Jó esetben mindenkinek eljön az a pillanat az életében, amikor felteszi magának a nagy kérdést: Mi leszek, ha nagy leszek? Mivel szeretnék foglalkozni? Persze az emberek 90%-a nem saját magától kapja meg a választ. Szülők, nagyszülők, pályaorientációs kérdőívek, könyvek bőven a segítségünkre vannak. És akkor még nem említettem, hogy ha később el is végeztek egy szakmát, jó eséllyel nem onnan fogtok nyugdíjba menni. Na de ne siessünk ennyire előre.” – kezdi történetét Bernadett, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban Rimányi Bernadett elmeséli, hogyan használjátok ki a főiskola nyújtotta lehetőségeket.

vous - 2017.04.18.
Készen állsz a nagybetűs életre? Így használd ugródeszkának a főiskola nyújtotta lehetőségeket

#1: Mozduljatok ki

Máskülönben hogyan tehetnétek szert új kapcsolatokra, barátokra, információkra? Higgyétek el, a főiskola egy piramisjáték: állandó mozgásban vagytok a lépcsőfokokon. A lényeg azonban, hogy a végén azon fogjátok kapni magatokat, hogy a folyosón megismert srác lakótársának az évfolyamtársával terveztek programot. Hiszitek vagy sem, az iskolából kikerülve sem lesz ez másképp: jól fognak jönni az addig jelentéktelennek tűnő kapcsolatok. A többi rajtatok múlik, csupán meg kell ragadni a lehetőségeket.

#2: Tartsátok be az időpontokat, tervezzetek, jegyzeteljetek

Saját hibámból okulva tanácsolom ezt azoknak, akik most vágnak bele életük legnagyszerűbb szakaszába, az egyetemi évekbe. Beleestem abba a hibába, hogy túlbuzgóságomban mindenre igent mondtam. Mindent elvállaltam, majd a végére hagytam azokat a teendőket, amik igazán fontosak lettek volna – igen, a vizsgák. Ha hozzám hasonlóan ti is képesek lennétek elhagyni a fejeteket is, használjatok kis fecniket, füzetet, táblát, bármit, csak fel legyen írva az, ami a legfontosabb. Amikor majd vizsgák helyett a bevásárláshoz készítetek útitervet, vagy egy nyaraláshoz, meglátjátok, mennyire rutinosak lettetek már ebben az évek alatt.

Forrás:
depositphotos

#3: Legyetek következetesek, és merjetek nagyokat álmodni

Miért ne gondolkozzam egy második diplomán? Miért ne próbáljam meg a TDK-t? Miért is ne menjek ki külföldre? Meg kell mindegyikért dolgozni, ez tény és való, de annál jobban fog esni az, amikor beértek a célba. Mint egy társasjáték: ahhoz, hogy eljussatok a célba, mezőkön kell áthaladnotok, a mezők pedig a mérföldkövek lesznek az életetekben. Mi kell ahhoz, hogy szakmai ösztöndíjat kaphassatok? Tervezzétek meg és valósítsátok meg, lépésről lépésre. Készítsetek motivációs falat, ami majd minden rávetett pillantásnál ösztönözni fog.

Számos tanács röpködhet majd a fejetek felé, amikor elkezditek életetek egy új szakaszát, de amik igazán hasznosak számotokra, azok, amik a tapasztalataitok alapján születnek és kísérnek végig majd a nagybetűs életben. Számomra a főiskola ezen tapasztalatai ösztönöztek arra, hogyan lássam derűsen és lehetőségekkel telve a nagybetűs életet, ami egyre közelebb és közelebb kerül.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Ajánlott cikkek