Egyéb kategória

Agyonfilterezett kamuképek és lájkok utáni sóvárgás – Élet a közösségi média csapdájában

Az elmúlt évek technikai fejlődésének meghatározó eleme a közösségi média kivirágzása, azon belül is az Instagram térhódítása. Bárhol, bármikor, bármit posztolhatunk magunkról, új személyiségtípus kialakítására nyílik lehetőségünk. Mindenki a szépre, a jóra törekszik, a pozitív dolgok megmutatására, emiatt sok fiatal képes elhinni, hogy amit lát, az a valóság. A saját életét kevésbé érzi sikeresnek, izgalmasnak, vágyakozni kezd valami olyan után, amiről azt hiszi, létezik. Pedig az csak a látszat, a virtuális világ elképzelt valósága – kezdi cikkét Krisztina, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Alberti Krisztina véleményét olvashatjátok.

vous - 2017.02.17.
Agyonfilterezett kamuképek és lájkok utáni sóvárgás – Élet a közösségi média csapdájában

Bizonyára sokan átéltétek már azt az érzést – köztük én is –, amikor felraktok egy új képet magatokról, várjátok a like-okat, a kommenteket, várjátok, hogy az akkor életetek szerelmének hitt srác is nyomjon egy szívecskét a képre, és ha nem teszi, hajlamosak vagytok azt hinni, hogy már nem is érdeklitek őt. Nézitek a népszerűnek hitt ismerőseitek képeit, akik igaz, hogy több száz like-ot kapnak, de ellentétben veletek, nem 500 követőjük van, hanem 2000. Ismerős, ugye?

A közösségi médiában rejlő legnagyobb veszélyek a fiatal lányokat érintik. Talpig smink, filterekkel felturbózott szelfik, csinos ruhák, szép alak, és az ezekre érkező rengeteg like. Ők sokszor abban mérik a sikert, amit ezeken az oldalakon kapnak. De mit ér ez a sok visszajelzés, ha ez nem a valóság? Mert nem az. Lehet valakinek több ezer követője, írogathat neki ezer pasi, ha a valódi életében magányos, ez mind semmit sem ér. Ez ugyanis a felszín, és én nem akarok felszínes lenni.

„Kaptam egy üzenetet, egy férfitól, hajnali kettőkor” – megnéztem, hogy teljesít az Insta-smink élesben molnár viola

„Kaptam egy üzenetet, egy férfitól, hajnali kettőkor” – megnéztem, hogy teljesít az Insta-smink élesben

„Pár nappal ezelőtt kipróbáltam, hogy néz ki egy Instagram-smink a való életben, és megírtam róla a tapasztalataimat. Aztán egy hirtelen jött ötlettől vezérelve az erről készült képeket közzétettem az Insta-profilomon, hogy megnézzem, történik-e bármi a hatásukra. Történt.”

Viola korábbi cikkét ITT olvashatjátok.

Tudatosan nem posztolok sok képet az Instagramra, de ez nem jelenti azt, hogy unalmas életet élek, vagy ne történne sok jó vagy éppen rossz dolog velem. Egyszerűen csak nem szeretném kirakatba rakni az életem minden egyes momentumát, mert nem tartozik mindenkire, hogy kivel, hol és éppen mit csinálok. Nem akarok álszent lenni, én is sok mindent megörökítek, az én oldalamon is találhatóak képek, természetesen nemcsak magamról, hanem a barátaimról, helyekről, eseményekről, azaz az életem apró történéseiről, de a lényeg, hogy nem mindenről, és nem folyamatos a jelenlétem. Néha jobb „csendben” maradni, én azt vallom.

Forrás:
Depositphotos

Egy ideje nem számít már, hogy ki mit reagál egy-egy posztomra, hány szívecskét kapok, vagy ki dicsér meg egy olyan képet, amelyet ki tudja hány kattintás után sikerült tökéletessé varázsolnom. Én nem ebben mérem a sikert, mert nem ez a fontos, hanem a valódi élet. Szerencsésnek érzem magam, mert sok barátom van, akikre nem csak akkor számíthatok, ha egy rólam készült képet kell dicsérni.

Mi nem szívecskékben mérjük a barátságunkat, hanem szavakban és tettekben.

Tudom és elfogadom, hogy mindig lesz nálam szebb, jobb, sikeresebb ember. De ez nem számít, az önbizalomhoz vezető egyik út a saját magunk elfogadása, nemde? Fontos, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, de ne kergessünk felesleges képzeteket, ne rugaszkodjunk el a valóságtól, ugyanis az önbizalom nem egyenlő a nagyképűséggel, a határ pedig igen vékony, tehát gondosan kell meghúznunk. A mai napig megnézem, hogy ki kedvelte a képet, amit feltöltök, sőt néha rálesek az Instagram hírfolyamára is, hogy lássam, hogy az ismerőseimnek mi tetszik. Néha meglep, van, hogy elszomorít, amit látok, de mindenkinek a saját joga, döntése nemcsak az, hogy mit tölt fel, hanem az is, hogy mit like-ol.

Persze a közösségi oldalaknak, így az Instagramnak is megvan a jó oldala. Bizonyára mindenkinek vannak távolabbi rokonai, ismerősei, akiket ritkán lát. Az általuk feltöltött képekkel közelebb érezhetjük őket magunkhoz. Ezenkívül nemcsak értelmetlen, magamutogató, jellegtelen képekbe botlunk ezen az oldalon, hanem sok inspirációba, pozitív példába is – persze csak ha ezeket a tartalmakat keressük. És ebben van a kulcs. A közösségi média maga egy szuper dolog, amennyiben okosan használjuk. A cél a saját életünk bemutatása kell hogy legyen, nem pedig egy elképzelt, megrendezett színjáték újabb és újabb felvonása.

A legfontosabb, hogy az emlékeinket ne csak feltöltött képek formájában gyűjtsük össze, hanem benn a szívünkben raktározzuk el, hiszen onnan soha senki nem törölheti ki azokat.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.