Trend

Van élet hajmosás nélkül – ezek a nők bebizonyítják

Tiniként láttam egy ismeretterjesztő sorozatot az emberi testről. Az egyik részben a hajról volt szó. Két dolog maradt meg nagyon: az egyik, hogy vannak, akik hajvágás nélkül, évekig növesztik a hajukat, akkor sem nő nekik egy bizonyos hossznál tovább. A másik, hogy a haj és a fejbőr valójában öntisztuló, egy idő után nincs szükség samponra, balzsamra. Néhány hónap, és gyönyörű, egészséges hajkoronánk lesz enélkül is.

vous - 2017.04.10.
Van élet hajmosás nélkül – ezek a nők bebizonyítják

Addig viszont ott van az a néhány hónap, amit ember (lánya) legyen a talpán, aki elvisel. De miért akar ilyet egyáltalán bevállalni valaki?! – tehetitek fel a kérdést. Mióta egyre jobban odafigyelek arra, hogy ne terheljem sem a szervezetemet, sem a környezetemet fölöslegesen vegyszerekkel és kemikáliákkal, nemcsak az érdekel, hogy mit eszek, mivel mosok, mivel takarítok, hanem az is, mit kenek magamra.

A másik, hogy nagyon érdekel a zero waste életmód – egyelőre inkább elméletben, mint gyakorlatban –, és a saját magunk készítette samponnal, vagy éppen azzal, hogy nem is mosunk hajat, csak vízzel átöblítjük, még egy flakont kiiktathatunk a háztartásból.

Bea Johnson, a zero waste királynője Budapesten járt

Bea Johnson, a zero waste királynője Budapesten járt

A zero waste trending téma, de nem tekinthetünk rá trendként, amely egyszer csak lufiként pukkan ki. A szemétmentesség alapvető lesz a jövőben, a vásárlásaink pedig választások már ma is – minden esetben… de erről majd egy kicsit később.

Először is ki ez az inspiráló, lenyűgöző, jó fej francia nő, akiért harmincas és negyvenes magyar nők is képesek rajongani? Aki végül is ugyanazt mesélte el a budapesti előadásán, amit az internetről szépen összegereblyézhetnénk magunk is? Akinek alig hisszük el, hogy kakaóporral és szénnel sminkkel?

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

Persze, egyelőre csak a gondolataimban létezik, hogy egyszer belevágok abba, hogy öntisztulóvá váljon a hajam, és kéthetente egyszer mossam meg vagy csak vízzel, vagy valami nagyon természetes eleggyel.

A szerkesztőségben a VOUS-lányokat is megakasztottam ezzel a témával. Csak úgy záporoztak a kérdések:

 • Nem büdös?
 • Nem viszket?
 • Mi van akkor, ha valaki hajlakkot vagy zselét használ néhanapján, azt ki lehet mosni sima vízzel?
 • A dohányszag vagy a zsírszag magától elmúlik?
 • Nem hiányzik a frissen mosott haj érzése?
 • Strandon, uszodában bele lehet mártani a fejet a vízbe?
 • A városi szmog vagy por nem okoz bajt?
 • Mi történik, ha elázik és vizes lesz a haj, akkor kezdhetjük a folyamatot elölről?
„Tampon helyett intimkelyhet és mosható betétet használok” – Zero waste fürdőszoba magyarul

„Tampon helyett intimkelyhet és mosható betétet használok” – Zero waste fürdőszoba magyarul

A betét helyett mosható betétet, tampon helyett intimkelyhet, tusfürdő helyett szappant, sampon helyett samponszappant, vatta helyett mosható horgolt korongot vagy textilpárnácskát használnak a fürdőszobában azok a nők, akik a tudatosságot választva lecserélték a fürdőszobájukban fellelhető termékeket. Az elején lehet, hogy több energia, de utána nemcsak a hulladék lesz kevesebb, a vásárlást is megspórolják.

Ha elképzelni sem tudjátok, hogyan képesek minderre, ez a cikk nektek szól.

Arra gondoltam, keresek olyan magyar nőket, akik belevágtak már hasonlóba, ezért írtam az egyik kedvenc Facebook-csoportomba (Háztartásom hulladék nélkül), hátha ismernek olyat, aki túl van már a legnehezebb időszakon, és ellát néhány tanáccsal.

A posztom alatti 19 (figyelem, nem reprezentatív szám) hozzászólásból kiderült, hogy

 • a téma sokakat érdekel, de nagyon kevesen vágtak bele eddig a dologba;
 • volt, aki szerint az ötlet jó, tengerparti faluban működhet is, de nagyvárosban a szmog miatt nem kivitelezhető;
 • voltak, akik egy ideig nagyon jól bírták, aztán egyszer csak úgy érezték, HAJAT KELL MOSNIUK – méghozzá SAMPONNAL;
 • és voltak olyanok is, akiknek a fejbőre nem bírta a dolgot.

A kommentek között valaki egyszer csak megjegyezte, hogy van egy olyan magyar lány, akinek gyönyörű, hosszú haja van, de jó ideje csak nagyon ritkán mos hajat, akkor is csak vízzel. Zsófit felkerestem a kérdéseimmel, és amíg a válaszaira várok, az Instagram-bejegyzéséből idézek. (A teljeset természetesen végigolvashatjátok a posztra kattintva.)

Objektum doboz

Zsófi az egészséges életmódról, táplálkozásról, az önszeretet fontosságáról és a tudatos életmódról posztol rendszeresen. A hajáról annyit írt, hogy:

 • utoljára január 20-án mosta meg;
 • drogériás samponokkal 2-3 naponta mosott hajat, annyira zsírosodott;
 • 2016 júniusában hajöblítőre váltott: félliteres üvegbe tett 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy citrom levét, majd felöntötte langyos vízzel;
 • először 4 napig, majd 1 hétig, majd 2 hétig húzta hajmosás nélkül;
 • az átmeneti időszakot összekötött hajjal vészelte át;
 • most már csak vízzel öblíti át a haját;
 • nem büdös, sőt: imádja az illatát.

Hajmosáshoz a már említett csoportban is kaptam recepteket. Van, aki kéthetente mosott hajat csalánlével vagy citromfűteával. Mások szappannal mossák és almaecetes vízzel öblítik le, maguk készítette balzsammal ápolják.

Egy külföldi blogger ebben a posztban mutatta meg, milyen a haja egy évvel azután, hogy nem samponnal mossa. Ő azt tanácsolta, ne használjunk ecetet és szódabikarbónát, hanem inkább maradjunk a tiszta víznél.

Csak vízzel!

Az Instagramon a #wateronlyhairwashing hashtagre kattintva sok-sok történettel találkozhattok, így ha – hozzám hasonlóan – ti is elgondolkodtatok azon, hogy lemondanátok a samponról (és a balzsamról és az egyéb hajkencékről, szárazsamponról stb.), akkor érdemes ezeket a posztokat elolvasni. Néhány kedvencem:

Jessica haja így nézett ki 3 és fél hónappal azután, hogy nem használt sampont, és folyamatosan áttért a csak vízzel történő hajmosásra.

Objektum doboz

Lona 2016 októberében dobta ki az életéből az összes hajápoló terméket. Összesen három dolgot használ a hajápoláshoz: vizet, egy speciális hajkefét, és rózsavízzel illatosítja. Három hónap után imádja a haját, nem viszket a fejbőre, és még pénzt is spórolt.

Objektum doboz

És most jön a szokásos kérdés: ti bevállalnátok?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!