Egyéb kategória

„Mi van, ha a Balatonban cápa van?!” – szórakoztató gyerekkori félelmek, amelyekben mindenki magára ismer

Az ember bizonyos dolgokra kristálytisztán emlékszik a gyerekkorából: az óvodai szerelmére, az első általános iskolai hátizsákjára, a kedvenc játékára – de a sok jó mellett a rossz is kitörölhetetlen emlék marad néha: a kiskori félelmek szintén élénken élnek a legtöbb emberben. Még szerencse, hogy ezek az emlékek az évek múlásával már csak nevetésre adnak okot. Ha valaha is aggódtatok gyerekként a takarótok alá nyúló kéz miatt, akkor az alábbiakban is biztos magatokra ismertek majd.

vous - 2017.03.19.
„Mi van, ha a Balatonban cápa van?!” – szórakoztató gyerekkori félelmek, amelyekben mindenki magára ismer

Vannak „nyilvánvaló” félelmek, amelyekkel kapcsolatban szerintem mindenki érintett volt gyerekként: a boszorkányok, a szellemek, a vámpírok, a múmiák, a zombik, az ufók és a különféle ember-állat hibrid szörnyek mindenkit halálra rémisztettek. Szerintem érthető, miért retteg egy gyerek a felsoroltaktól – de akadnak egészen irreális félelmek is, amelyek valljuk be, felnőtt fejjel már kifejezetten szórakoztatóak.

Főszerkesztőnk, Eszter például egy könyv elolvasása után évekig rettegett a spontán égéstől: hitte, hogy ha nem vigyáz, váratlanul lángra kaphat a teste és eléghet. Kinevethetném, de én, akinek a futóhomoktól volt gombóc a torkában, inkább egy szót sem szólok.

Mindenkinek megvolt a maga keresztje, de azért vannak olyan paradolgok, amelyek összekötnek minket. Fogadjunk, hogy a lentiek közül legalább egy miatt ti is paráztatok.

A sötét

Nem szorul magyarázatra. Úgy para, ahogy van. A szerencsésebbek kinövik – de nem mindenki ilyen szerencsés…

A félelem érthető, hiszen mivel a szemünkkel szerezzük az információk 60–80%-át, a sötétség jócskán ellehetetlenít minket a tájékozódásban. A legtöbben szerintem felnőttkorukban is tartanak valamelyest a sötétségtől, de az biztos, hogy gyerekként szinte mindenki kivétel nélkül retteg tőle.

Mindig úgy tűnt, mintha a sötétben lenne valami ott, ahol a világosban semmi sincs.

Objektum doboz

A WC-szörny

Sosem lehetett tudni, mi lapul majd a WC-ben, ha az ember felhajtja az ülőkét. Aki rettegett a csatornában lakó „valamitől”, az a lehető leghamarabb – és a legnagyobb stressz közepette – végezte a dolgát. Hihetetlen, hogy egy gyereknek sehol sem lehet nyugta…

Akinek már elmúlt ez a félelme, azt hadd rémítsem halálra: nem egy videót láttam a YouTube-on, ahol egy elszabadult kígyó mászott fel a család WC-jébe a csatornarendszeren keresztül.

Objektum doboz

Az ágy alatti kéz – amihez talán tartozik egy test is, de ezt sosem tudjuk meg pontosan

Az ágy alatt mindig volt valaki. Inkább be se néztünk alá, nehogy szembe kelljen vele néznünk!

Ezért a gondatlanságért cserébe viszont egész éjjel álmatlanul forgolódtunk a kéz miatt, ami bármikor a takarónk alá nyúlhat, és megfoghatja a bokánkat. Egyetlen taktika létezett az esetleges katasztrófa megelőzésére: a takarónkat gondosan a lábunk alá hajtottuk, hogy minden szögből fedje a testünket, azaz sehonnan se legyünk támadhatóak. Működött: még senkiről nem hallottam, akinek az ágy alatti kéz valóban megfogta volna a bokáját.

Objektum doboz

Cápa az úszómedencében, vagy a Balatonban, vagy a Velencei-tóban, vagy a felfújható kerti pancsolóban

Teljesen mindegy volt, hogy a cápák mekkorák és milyen körülmények között maradnak meg,

strandolás közben mindenkiben felmerült legalább egyszer a kérdés: mi van, ha ebben a medencében/a Balatonban cápa van?

Ha igazán őszinték akarunk lenni, nem is kérdésként merült ez fel, hanem állításként:

Ebben a medencében/a Balatonban cápa van.

Objektum doboz

Bohócok, bohócok, bohócok

Most ragozzam? Hát hogy néznek már ki? Nem az a fura, aki fél tőlük, hanem az, aki nem.

Objektum doboz

Pince, padlás, spájz

Ezekben mindig lakik valaki. Mindig. Ahogy a függöny mögött is, és a tükörképünk világában is.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.