Egyéb kategória

Gyors vacsora és villantós vendégváró – avagy az isteni sajtos szuflé

Ha azt mondjuk, szuflé, sokan egy bonyolult és komoly konyhai tapasztalatokat megkövetelő ételre gondolnak, de ez egyáltalán nem igaz. Nagyon egyszerű és remekül variálható, gyors vacsorának éppúgy tökéletes, mint villantós vendégvárónak.

vous - 2017.03.15.
Gyors vacsora és villantós vendégváró – avagy az isteni sajtos szuflé

A sajtfelfújt–- vagy eredeti nevén soufflé au fromage – egy légiesen könnyű, illatos finom francia fogás, ami elegáns előételként éppen úgy megállja a helyét, mint gyors és finom vacsoraként egy saláta kíséretében. Semmilyen extra alapanyag nem kell hozzá, csupán tojás, sajt, tej, vaj és liszt, esetleg némi fűszer, valamint 15 perc, amíg összeállítjuk.

Az elkészítése egyszerű, viszont nagyon jól variálható, érdemes játszani, saját ízlésünkre alakítani, ha bevált az alaprecept. A sajtfelfújt alapja egy sűrű besamel, amit tojássárgákkal és reszelt sajttal gazdagítunk, majd keményre vert tojáshabbal óvatosan meglazítunk – igen, óvatosan, mert a tojáshabtól lesz könnyű, légies, szó szerint soufflé, vagyis felfújt.

csokoládé felfújt

Csokoládéfelfújt – gyors, egyszerű és nagyon csokis

A szuflék vagy felfújtak a legegyszerűbb desszertek, pár perc alatt összeállíthatók, gyorsan megsülnek, és azon melegében a legfinomabbak. Ez a recept azoknak szól, akik szeretik a gyors és nagyon csokis édességeket.

Ezután mehet is a sütőbe egyszemélyes formákba porciózva, de akár egy adagban sütve egy alaposan kivajazott formába töltve, ahol már csak arra kell figyelnünk, hogy sütés közben ne nyissuk ki az ajtót, mert akkor – a hirtelen hideg hatására – összeesik.

Forrás:
Depositphotos

A sajtfelfújt akkor a legfinomabb, ha kívül kicsit roppan, belül levegős, a szájban pedig krémes, olvadós…

Mindenképpen érdemes karakteresebb sajtot használni hozzá, akár többfélét, mert a többi hozzávaló tulajdonképpen semleges, a sajt adja meg a jellegét, persze némi fűszerrel és extra kiegészítőkkel is lehet játszani. Természetesen trappistával és pizza-mozzarellával is készíthető, de ebben az esetben adjunk hozzá némi reszelt parmezánt vagy morzsolt rokfortot, ami megadja a karakterét a sajtfelfújtnak.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Otthon

Így vágjatok bele a tavaszi virágültetésbe – akár kertben, akár erkélyen
Otthon
Így vágjatok bele a tavaszi virágültetésbe – akár kertben, akár erkélyen
vous - 2025.02.27.
„Én kis kertész legény leány vagyok…” – hangzik az ismert locsolóversben. De egyelőre várjunk a húsvéttal, hiszen most érkezett meg a tavasz, még ha ezt kevésbé is érzékeljük. E szeszélyes és lassan már kiszámíthatatlan időjárás miatt nem mindegy, milyen növényeket ültetünk el márciusban, áprilisban vagy májusban. Erkély vagy kert? Lényegtelen, más-más feltételekkel, de a virág mindenhol megterem!