Ha azt mondjuk, szuflé, sokan egy bonyolult és komoly konyhai tapasztalatokat megkövetelő ételre gondolnak, de ez egyáltalán nem igaz. Nagyon egyszerű és remekül variálható, gyors vacsorának éppúgy tökéletes, mint villantós vendégvárónak.
A sajtfelfújt–- vagy eredeti nevén soufflé au fromage – egy légiesen könnyű, illatos finom francia fogás, ami elegáns előételként éppen úgy megállja a helyét, mint gyors és finom vacsoraként egy saláta kíséretében. Semmilyen extra alapanyag nem kell hozzá, csupán tojás, sajt, tej, vaj és liszt, esetleg némi fűszer, valamint 15 perc, amíg összeállítjuk.
Az elkészítése egyszerű, viszont nagyon jól variálható, érdemes játszani, saját ízlésünkre alakítani, ha bevált az alaprecept. A sajtfelfújt alapja egy sűrű besamel, amit tojássárgákkal és reszelt sajttal gazdagítunk, majd keményre vert tojáshabbal óvatosan meglazítunk – igen, óvatosan, mert a tojáshabtól lesz könnyű, légies, szó szerint soufflé, vagyis felfújt.
Csokoládéfelfújt – gyors, egyszerű és nagyon csokis
A szuflék vagy felfújtak a legegyszerűbb desszertek, pár perc alatt összeállíthatók, gyorsan megsülnek, és azon melegében a legfinomabbak. Ez a recept azoknak szól, akik szeretik a gyors és nagyon csokis édességeket.
Ezután mehet is a sütőbe egyszemélyes formákba porciózva, de akár egy adagban sütve egy alaposan kivajazott formába töltve, ahol már csak arra kell figyelnünk, hogy sütés közben ne nyissuk ki az ajtót, mert akkor – a hirtelen hideg hatására – összeesik.
A sajtfelfújt akkor a legfinomabb, ha kívül kicsit roppan, belül levegős, a szájban pedig krémes, olvadós…
Mindenképpen érdemes karakteresebb sajtot használni hozzá, akár többfélét, mert a többi hozzávaló tulajdonképpen semleges, a sajt adja meg a jellegét, persze némi fűszerrel és extra kiegészítőkkel is lehet játszani. Természetesen trappistával és pizza-mozzarellával is készíthető, de ebben az esetben adjunk hozzá némi reszelt parmezánt vagy morzsolt rokfortot, ami megadja a karakterét a sajtfelfújtnak.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!